latinica  ћирилица
22/02/2018 |  14:51 | Аутор: РТРС

Активности на успостављању сарадње са Доњом Шлеском

Влада Републике Српске прихватила је информацију о активностима на успостављању сарадње са Доњом Шлеском у Пољској и дала сагласност за потписивање споразума о међурегионалној сарадњи Доње Шлеске и Владе Српске.
Сједница Владе РС - Фото: СРНА
Сједница Владе РСФото: СРНА

Главна основа сарадње биће директни контакти економских организација, производних, трговинских и услужних предузећа, као и културних и научних институција.

Ове организације и институције организоваће и финансијску сарадњу у складу са могућностима и потребама, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Споразум ће, у име Владе Републике Српске, потписати министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију и потпредсједник Владе Сребренка Голић.

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о верификацији одговора на питања из Упитника Европске комисије на енглеском језику.

У саопштењу се наводи да је Влада Српске сагласна са верификацијом одговора на упитник Европске комисије преведених на енглески језик за свих 3.242 одговора у оквиру 33 поглавља и радних група за политичке и економске критеријуме.

Влада је донијела рјешење о давању сагласности на закључивање меморандума о разумијевању између федералног Министарства саобраћаја и комуникација и Министарства саобраћаја и веза Републике Српске и Европске банке за обнову и развој, који се односи на провођење инфраструктурних пројеката изградње ауто-путева у БиХ.

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић овлаштен је да потпише меморандум из овог рјешења.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о сарадњи Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске са Привредном комором Италија-БиХ, те дала сагласност министру здравља и социјалне заштите да потпише меморандум о овој сарадњи.

Стране потписнице, у оквиру својих институционалних надлежности и у оквиру законодавно-правног оквира у коме дјелују, у пуном поштовању преузетих међународних обавеза и оних обавеза које обавезују Италију због њене припадности ЕУ, имају намјеру да промовишу реализацију иницијатива од међусобног интереса, којима је циљ унапређивање и проширивање сарадње у области здравља и социјалне заштите са домена стручне и економско-привредне сарадње у тим областима, а на принципима равноправности, узајамности и заједничких интереса.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о успостављању Интероперабилног информационог система кроз Пројекат унапређења инвестиционог окружења и институционалног јачања.

У саопштењу се подсјећа да је Влада одлуком о прихватању донаторских средстава Шведске развојне агенције, а у вези са пројектом унапређења инвестиционог окружења и институционалног јачања, прихватила донаторска средства од 1.500.000 америчких долара, што је 40 одсто од 3.750.000 долара износа за БиХ.

Влада је задужила све институције републичке управе да за међусобну размјену података у електронском облику коју обављају у оквиру својих надлежности или ради пружања електронских услуга користе Интероперабилни информациони систем.

Република Српска је на овај начин реализовала инфраструктуру која омогућава да републичка управа, али и локална самоуправа, у блиској будућности, захваљујући електронској размјени података између институција, грађанима и привредним субјектима, пружи једноставне, доступне и јефтиније електронске услуге из свих животних области.

Влада Републике Српске се упознала са Програмом рада Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, са финансијским планом, и сагласила се њим.

Аграрни буџет увећан за 20 одсто

Влада Републике Српске утврдила је данас План расподјеле средстава за подстицаје у пољопривреди у овој години, којим је предвиђено да 60 милиона КМ иде у текућу производњу - аграрни буџет, а додатних 11 милиона за регресирано дизел-гориво и противградну одбрану.
Укупно, буџет је повећан са 60 на 71 милион КМ, што је повећање од око 20 одсто, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Највећа и најзначајнија повећања односе се на премије за поврће - 324 одсто, односно са 435.000 на 1.850.000 КМ, воће 97 одсто, са 2.029.000 на 4.000.000 КМ, те производњу меса - приплодне јунице 79 одсто, са 501.000 на 900.000 КМ, приплодне крмаче 86 одсто, односно са 483.000 на 900.000 КМ, те у живинарству-родитељска јата тешке линије 140 одсто и лаке линије 116 одсто.

Значајна повећања су и за пчеларство 60 одсто или са 377.000 на 600.000 КМ.
Премија за утовљену јунад повећана је са 1.235.000 на 1.550.000 КМ или 25 одсто, за утовљене свиње са 796.000 на 1.500.000 КМ или 88 одсто, док су премије за утвољене бројелере повећане са 789.000 на 900.000 КМ или 14 одсто.

Значајнија повећања забиљежиле су и премије за произведену хељду и ароматично и љековито биље и то чак 353 одсто, односно са 30.878 КМ на 140.000 КМ, а значајније повећање биљеже и ставке за инвестиције у пољопривредну механизацију - за тракторе са 600.000 КМ на 1.000.000 КМ, а за прикључке са 570.000 на 800.000 КМ.

"Значајно су повећана и укупна издвајања по основу капиталних инвестиција, те је осим 9,19 милиона КМ из средстава аграрног буџета за развој руралних подручја на располагању и 12,4 милиона КМ из средстава Свјетске банке за развој наводњавања, пет милиона КМ из средства Владе за изградњу система за наводњавање, 9,5 милиона КМ средстава међународних пројеката за рурални развој што укупно чини 36 милиона КМ за капиталне инвестиције у 2018 години", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да произвођачи у Федерацији БиХ уопште немају на располагању средства за капиталне инвестиције, за регресирани дизел, за откуп пшенице, ни средства за противградну заштиту.

Планом расподјеле за ову годину повећана су и укупна издвајања по осталим изворима финансирања, па су тако, осим средстава аграрног буџета у износу од 71 милион КМ, пољопривредницима на располагању и најповољнија средства из "Партнер фонда" - шест милиона КМ, те средства ИРБ-а од 65 милиона КМ.

За набавку специјализоване машине за уређење крша биће издвојено три милиона КМ, што чини укупно 171,9 милиона КМ по свим изворима финансирања.

"Ако се на то додају средства из области водопривреде у износу од 35 милиона КМ, то је укупно око 207 милиона КМ расположивих средстава за развој пољопривреде и заштиту добара у 2018. години", закључено је у саопштењу.

Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о давању сагласности Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде на План утрошка средстава за шуме за ову годину у износу од 1.900.000 КМ.

Средства из ове одлуке распоређују се за радове и активности у оквиру проширене репродукције шума у износу од 1.767.000 КМ, непланиране мјере заштите шума које могу да проузрокују посљедице ширих размјера у износу од 95.000 КМ, те развој ловства у Републици Српској у износу од 38.000 КМ.

Извор: СРНА