latinica  ћирилица
20/02/2018 |  10:57 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Линта: Неспремност Хрватске да напусти ратну политику

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта саопштио је да је Хрватска неспремна да напусти ратну политику из девесетих година, на шта указује и саопштење хрватске Владе у којем одбија да институције српске заједнице, посебно Српско народно вијеће и Заједничко вијеће општина, добију статус мањинских самоуправа.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта истиче да Хрватска онемогућава да Срби формирају јединствену кровну организацију, тиме што не поштује Ердутски споразум из 1995. године и Писмо намјера хрватске Владе из 1997. године.

Он указује да су Српско народно вијеће и Заједничко вијеће општина регистровани као најобичнија удружења грађана и немају статус јавно-правних лица.

"Хрватска у свој Уставни закон из 2002. године није укључила препоруке Венецијанске комисије да се Српско народно вијеће и Заједничко вијеће општина дефинишу како кровне организације Срба у Хрватској у складу са принципима садржаним у Европској повељи о локалној самоуправи, Оквирној конвенцији за заштиту националних мањина и Препоруци 1201 Парламентарне скупштине Савјета Европе", наводи Линта.

Влада Хрватске саопштила је јуче да оперативни програми за националне мањине не предвиђају промјену правног статуса тијела српских, односно мањинских заједница.

Ово саопштење хрватске Владе било је одговор на Изјаву о правима Срба у Хрватској, коју је усвојило Српско народно вијеће на трећој Великој скупштини одржаној прошле седмице у Загребу.

У Изјави се, између осталог, оцјењује да у протеклих пет година положај Срба у Хрватској није унапријеђен, већ је у низу аспеката уназађен.

Наводе се задаци у борби за неостварена права, те истиче да институције српске заједнице, посебно Српско народно вијеће и Заједничко вијеће општина морају добити статус мањинских самоуправа.

Извор: СРНА