latinica  ћирилица
19/02/2018 |  11:14 | Аутор: РТРС

Дукић: Наставак опструкције процесуирања злочина над Србима

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да правосуђе БиХ наставља са опструкцијом процесуирања најсложенијих предмета ратних злочина почињених над Србима, што потврђује чињеница да још није завршена процедура избора и именовања главног тужиоца БиХ, иако је конкурс за ову позицију окончан прије два мјесеца.
Бранислав Дукић - Фото: РТРС
Бранислав ДукићФото: РТРС

"Имам осјећај да се намјерно отеже са избором главног тужиоца БиХ јер је дошао ред да за ратне злочине над Србима буду оптужени Бошњаци", рекао је Дукић.

Он је навео да приоритет у процесуирању ратних злочина над Србима треба да имају предмети који се односе на Добровољачку улицу, Тузланску колону, страдање Срба у Сарајеву, Мостару, Мркоњић Граду, Сијековцу и Броду.

"Посебан приоритет у процесуирању ратних злочина треба да има процесуирање Атифа Дудаковића који је починио страшне злочине и урбицид над Србима у 13 западно-крајишких општина, из којих је протјерано више од 120.000 Срба", истакао је Дукић.

У БиХ још није завршена процедура именовања и избора главног тужиоца БиХ, иако је конкурс за главног тужиоца Тужилаштва БиХ и његовог замјеника завршен прије готово два мјесеца.

У предмету "Добровољачка улица" недавно је поново отворена истрага против неколико лица, међу којима су члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и генерал такозване Армије БиХ Јован Дивјак.

Извор: СРНА