latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:23 ⇒ 16/01/2018 | 08:07 | Аутор: РТРС

Домови здравља у Републици Српској прелазе на трезорско пословање (ВИДЕО)

Увођење финансијске дисциплине у примарну здравствену заштиту и контрола утрошка средстава – суштина је преласка домова здравља у Српској на трезорско пословање.
Трезорско пословање - Фото: РТРС
Трезорско пословањеФото: РТРС

Од почетка године овај вид пословања спроводе Дом здравља у Челинцу и Републички стоматолошки завод. Министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић истакао је да се начин финансирања ових здравствених установа не мијења.

Боља контрола и рационализација трошења средстава у здравственом систему као главни циљ, првенствено због квалитетније здравствене заштите.

Драган Богданић, минситар здравља и социјалне заштите Републике Српске каже да средства из ФЗО иду преко рачуна локалних заједница у домове здравља и то значи, та средства која су намјењена за плате мораће да иду искључиво у те сврхе, а никако као до сада, да се користе за замјену столарије.

Што је резултирало да домови здравља са истим условима послују различито – док једни имају уплаћене доприносе, други гомилају дуговања. Преласком на трезор зауставиће се таква пракса, истиче Богданић. Осим тога, онемогућиће се непотребно запошљавање.

- Постоје одређена средства која је ФЗО упутио за плате и онај који буде запошљавао, или ће смањити плате или ће морати наћи додатна средства. Домовима здравља управљају локалне заједнице, али им Фонд дозначава средства. Министарство само врши надзор - рекао је Богданић.

Овакав модел пословања први тестира Дом здравља у Челинцу. Примјењује се од првог јануара, али су припреме трајале више од пола године. Кључне промјене огледају се, прије свега, у административно-рачуноводственом дијелу, каже директор Дома здравља Челинац Драшко Купрешак. Није идеално, поручује, али је пут у озбиљније управљање.

- Министарство здравља донијело је измену Правилника да класификују приходе и расходе у здравству, јер то раније није био случај. То ће сигурно имати рефлексије на наше планирање, финансијске планове и праћење реализације - навео је Купрешак.

И у многоме ће, каже, олакшати пословање. То ће најприје осјетити директори без менаџерског искуства, јер ће кроз протокол прихода и расхода све бити много јасније. Анализу оваквог пословања Дом здравља у Челинцу направиће кроз пола године. Позитивни резултати биће сигнал да се трезорски начин пословања уведе у цјелокупни здравствени систем.