latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:21 ⇒ 16/01/2018 | 09:05 | Аутор: РТРС

Акциони план: Растерећење привреде и бољи услови рада (ВИДЕО)

Растерећење привреде и бољи услови рада - то су циљеви данас усвојеног Акционог плана за реализацију мјера Владе за 2018. годину.
Акциони план - Фото: РТРС
Акциони планФото: РТРС

Овим је испуњен услов да се једним акционим планом обухвате све договорене и усвојене мјере, планиране различитим документима, а засноване на Реформској агенди и Програму економских реформи 2018-2020.

Заснован на Реформској агенди, меморандумима о заједничким политикама за период 2018-2020. године са послодавцима и синдикатом и Писму намјере са ММФ-ом, Акциони план за реализацију мјера Владе за 2018. осигураће да се оно што је стављено на папир и изврши.

Из Владе истичу да је Влада задужила сва министарства и друге субјекте да се максимално ангажују на реализацији мјера, у складу са дефинисаним роковима што ће, квартално, пратити имплементациони одбори.

Послодавци, Синдикат, Привредна комора - сви они Влади су дали сугестије за Акциони план. Постигнутим су углавном задовољни. У Привредној комори кажу, најзначајније је тешко издвојити, али су успјели у намјери да убрзају рок за Закон о порезу на добит.

Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић каже да је такође Закон о роковима за измирење новчаних обавеза, који је предвиђен за крај године, да се усвоји у првом кварталу, као што је Програмом економских реформи предвиђено.

Између осталог, до марта је превдиђено усвајање подзаконских аката за Закон о пореском систему, поравњавање потраживања на основу индиректних пореза, те анализа оправданости пореских и непореских давања. До септембра слиједи и анализа плата радника у образовању и култури, те план за њихово изједначавање са остатком јавне управе што ће уз обећане измене Закона о раду обрадовати Синдикат. Своје захтјеве препознали су и послодавци.

Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске мисли да ће провођење тог плана, уколико буде проведен, довести до побољшања услова пословања у Српској и разрјешења неких дугогодишњих проблема.

Предсједница Савеза синдиката Српске Ранка Мишић наводи да оно чега се они плаше, јесте да неће бити те досљедности у смислу да оно што се даје послодавцима, да се то дијели и радницима, односно да свако растерећење рада се директно очитује на плате радника.

Акциони план важан је јер садржи мјере чије би извршавање значило растерећење привреде и побољшавање услова рада у Српској. Његова реализација значиће подршку и привреди, али и радницима.