latinica  ћирилица
15/01/2018 |  15:03 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Реструктурисањем ЖРС до смањења радника (ВИДЕО)

У Жељезницама Српске спремају позив радницима за добровољни одлазак из предузећа.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

То је један од начина збрињавања вишка радника проистеклог из процеса реструктурисања, с којим су сагласни и синдикати. На овај начин настоје да добију што повољније услове.

За добровољно напуштање Жељезница, радници који то буду жељели могу да рачунају на отпремнину од шест просјечних плата и још толико накнада за добровољни одлазак. Заинтересованих има, тврде у управи, али ће понуда најприје пред синдикалце и ресорно министарство.

Драган Савановић, генерални директор ЖРС истиче да уколико буде довољно пријављених по принципу добровољног одласка из фирме, у том случају нећемо примјењивати отказе по основу технолошког вишка.

За добровољни одлазак заинтересована је и Споменка Марковић. Каже да јој је до пензије остало још седам година, али да опет све зависи шта ће предузеће на крају да им понуди.

Марковићева истиче да има јако пуно заинтересованих за пријевремени одлазак. То су наводи она, углавном радници из сектора рачуноводства, гдје је раније процијењено да их има вишка.

Први начин збрињавања вишка запослених је пензионисање оних који испуњавају услове. Други је проглашавање технолошког вишка, који се дијелом може избјећи добровољним напуштањем фирме. О висини отпремнине синдикати би ипак још да размисле, а најрадије би да спроведу модел из Србије, гдје вишку запослених по години стажа припада 250 евра.

Милијан Марковић из Синдиката жељезничара рекао је да су они дали још неке друге повољности, а то је да људи могу да се пријаве на Биро и да им се исплаћује накнада око 50 одсто плате.

- То је далеко повољније него код нас. Ми жемо зато и даље вршити притисак на Управу - истакао је Марковић.

У Жељезницама је тренутно запослено 2.759 радника. Ступањем на снагу измјена Закона о Жељезницама пензионисано је њих 205. До краја 2018. број радника требало би да се смањи на 2.500, да би коначан број, по завршетку процеса реструктурирања износио 2.100 запослених.