latinica  ћирилица
15/01/2018 |  13:50 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Демобилисани борац тражи помоћ власти Српске

Милован Каракаш из Дервенте, кога је Кантонални суд у Бихаћу осудио на двије и по године затвора због ратног злочина над цивилима у Санском Мосту 1992. године, ступио је данас у протест на платоу испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци тражећи да му помогну власти Републике Српске у расвјетљавању неправде која га је задесила.
Милован Каракаш, штрајк - Фото: РТРС
Милован Каракаш, штрајкФото: РТРС

Каракаш је поновио да је ријеч о монтираном процесу и да су му угрожена основна људска права - на одбрану, доставу пресуде, право да се саслушају његови свједоци и да се сагледа стварна истина у његовом случају.

"Као демобилисани борац Војске Републике Српске немам свог адвоката, због чега молим власти Републике Српске да ми помогну, посебно предсједника Републике Српске Милорада Додика, да се покрене процес поновног суђења у мом случају", рекао је Каракаш Срни.

Каракаш, који протестује преко пута Градске управе Бањалука, каже да не тражи никакву милостињу, већ само да му власти Српске погогну да се спроведе закон и обнови судски процес у којем ће, како је истакао, доказати своју невиност.

Он додаје да је као дијабетичар из здравствених разлога био принуђен да прекине штрајк глађу започет у петак, 12. јануара, у бањалучком парку "Младен Стојановић".

Кантонални суд у Бихаћу осудио је Каракаша 19. маја 2017. године на двије године и шест мјесеци затвора, стављајући му на терет ратни злочин над цивилима.

Он је осуђен да је са још тројицом Срба, наводно, физички злостављао Зикрију Бахтића који је при том задобио многобројне повреде због којих није могао да хода, нити да говори.

Извор: СРНА