latinica  ћирилица
15/01/2018 |  08:21 | Аутор: РТРС

Пјонгјанг оптужио Вашингтон за покушај ометања корејског дијалога

Сјеверна Кореја оптужила је САД за покушај ометања дијалога са Јужном Корејом, пренијела је новинска агенција "Родонг синмун".
Пјонгјанг - Фото: илустрација
ПјонгјангФото: илустрација

Новинска агенција владајуће партије у Сјеверној Кореји преноси да се Вашингтон припрема да распореди своју стратешку војну имовину на територији Корејског полуострва.

"САД упорно понављају своје обећање да неће укинути санкције док Пјонгјанг не одустане од својих нуклеарних и балистичких програма. То полива хладну воду на атмосферу помирења", наводи се у извјештају агенције.

"Родонг синмун" упозорава да Сјеверна Кореја има разне опције које би могле бити употријебљене против Вашингтона кад за то дође вријеме, преноси ТАСС.
Почетком ове године виђени су први знакови одмрзавања односа између Пјонгјанга и Сеула.

Сјеверна и Јужна Кореја одржале су 9. јануара прве разговоре од децембра 2015. године и сагласиле се да Сјеверна Кореја пошаље своју делегацију, укључујући и званичнике, на Зимске олимпијске игре у јужнокорејском граду Пјеонгчанг у фебруару.

Сеул и Вашингтон су се сагласили око заустављања одржавања заједничких војних вјежби до завршетка такмичења у Пјеонгчангу.

Извор: Срна