latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:40 | Аутор: РТРС

Мистерија нестале подморнице: Морнар слао сестри чудне поруке

Аргентинску подморницу која је нестала заједно са 44 члана посаде "прогонио је британски хеликоптер", тврди Џесика Медина, сестра једног од несталих морнара.
Аргентинска подморница - Фото: Getty Images
Аргентинска подморницаФото: Getty Images

Наиме, она каже да је примила чудну поруку преко "Ватсапа" од свог брата Роберта Данијела Медине, у данима уочи прекида сваке комуникације са подморницом. Како преноси Јутарњи, Роберто је поручио сестри да подморница "АРА Сан Јуан" плови близу Фокландских острва (око којег су Велика Британија и Аргентина ратовали 1982. године), и да јој је написао да британски војни хеликоптер покушава да их пронађе.

Подморница је била на путу кући док је Роберто сестри слао поруке, у којима је споменуо - "у понедјељак енглески хеликоптер трагао за нама, а јуче Чилеанци, свашта се догађало."

Џесика Медина рекла је за аргентинске новине "La Gaceta" како мисли да је много породица других несталих чланова посаде такође добијало поруке у којима се спомиње бијег од британског хеликоптера.

- Не знам колико су близу дошли до Малвина (аргентински назив за Фокландска острва) и не знам каква је политичка ситуација. То је све што нам је казао и то је што нам је остало - изјавила је.

Медина је рекла да поруку несталог брата није показала аргентинским властима након што је подморница нестала 15. новембра јер "није била у стању". Сада је, како каже, с њом изашла у јавност да се може користити у истрази нестанка, коју води арегентински савезни судија Марта Јањез.

У својој задњој комуникацији са заповједништвом, посада је јавила да у подморницу улази вода и да се због тога покварио акумулатор. Касније је детектована експлозија која се догодила на локацији подморнице у вријеме када је остварен посљедњи контакт са посадом.

Извор: Блиц