latinica  ћирилица
14/12/2017 |  12:47 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Прва СДС: Градска скупштина пројектује пад привредне активности

У Бијељини је данас одржана прес конференција Иницијативног одбора Прве СДС, на којој је предсједник ИО Слободан Максимовић најавио за суботу у 13 часова оснивачку скупштину Прве СДС Бијељина, којој ће између осталих присустовати и предсједник Прве СДС Радомир Лукић.
Бијељина: Прва СДС - Фото: РТРС
Бијељина: Прва СДСФото: РТРС

На оснивачкој скупштини нове странке у Бијељини изабраће се градски одбор, предсједник и два потпоредсједника.

Зоран Арсић члан ИО Прве СДС Бијељина говорио је о предложеном ребалансу буџета Града Бијељина који ће бити сутра пред одборницима, истичући да је најважнији документ за Бијељину лоше планиран.

"Одборницима ће бити ускраћена могућност упоређивања ставки буџета из претходног буџета и нових ставки које се планирају у буџету за 2018 годину. Нове ставке буџета се пореде са ставкама из првобитног ребаланса у 2017. години, а не са ставкама које се планирају усвојити другим ребалансом у 2017. гдоини. Новим буџетом је планирано 47 милиона КМ, односно 5 милиона мање у односу на 2017. годину који је остварен 89 одсто. Прва СДС не подржава планирано ново задужење на сутрашњој сједници Градске скупштине у износу од 5 милиона КМ јер је град већ презадужен и на отплату рате кредита у 2018. години ићи ће 7,22 милиона КМ, што се приближава законски дозвољеном оквиру од 18 одсто буџета. Крајње је вријеме да доносиоци одлука престану са праксом стварања привида благостања и доброг живота а које ће платити будуће генерације. Капитални расходи имају озбиљан пад, њихово остварање се планира на нивоу од 69,4 одсто у односу на 2017. годину. 5,4 милиона КМ је мали за те намјене у односу на пројектовани буџет", истакао је Арсић.

Централни проблем буџета за 2018. годину, истичу у Првој СДС, јесте пројектовани пад прихода од директних пореза (приходи од личних примања, стопа извршења од 93 одсто у односу на 2017., порези на имовину, остварење од 99 одсто, порез на приход од самосталних дјелатности остварење 92 одсто).

"Такође, планиран је и пад непореских прихода, стопа остварења у односу на буџет 2017. године је 85 одсто. Све ово говори да Градска скупштина пројектује пад привредне активности на подручју града што је лоша порука", закључио је Арсић.