latinica  ћирилица
14/12/2017 |  10:58 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Влајки: Срамотно што поједине исфрустриране странке иду против интереса народа

Универзитетски професор Емил Влајки у ауторском тексту пише да је трагично што не постоји закон који би кажњавао оне који се служе демагогијом и тиме иду против интереса властитог народа и земље.
Емил Влајки - Фото: РТРС
Емил ВлајкиФото: РТРС

Текст преносимо у цијелости:

Трагично је што не постоји закон који би кажњавао оне који се служе демагогијом и који самим тим често иду против интереса властитог народа и земље.

Најбољи примјер за то је противљење доношењу Закона о акцизама на гориво неких парламентарних групација у БиХ. Посебно се то односи на оне из Републике Српске које, исфрустриране што нису у власти више од деценију, настоје онемогућити било какав прилив средстава из ЕУ како би допринијеле погоршању економије властитог ентитета тако да се, у овом случају, Закон о акцизама не усвоји.

Народ је одавно препознао неконструктивну и рушилачку политику ових странака и кажњава их за то већ неколико мандата, али оне и даље јурцају у истом правцу, посебно сада пред изборе.

Погледајмо њихове демагошке аргументе. Они тврде:

- Наметање додатних акциза на гориво оштетило би финанцијски директне потрошаче, а уопштено би, посредно и непосредно, повећало трошкове живота;

- Власт би у Републици Српској средства из ЕУ фондова употријебила за властиту предизборну промоцију.

- Пођимо од овог другог, краткорочног, аргумента.

Тачно је да се код нас живот значајније побољшава сваке двије године, а годину дана пред изборе. Тачно је, такође, да се свака власт труди да у том периоду интензивира побољшање живота: граде се цесте, реновирају школе, побољшавају пензиони и здравствени услови популације, итд.

Опозиција у Републици Српској мисли и то индиректно јавно истиче да, ако се Закон о акцизама не усвоји, власт неће имати довољно средстава за назначено побољшање, па ће се онда незадовољни дио гласача приклонити опозицији. То је биједно, ниско и антинародно. Изнад свега, то је кратковидно и аутодеструктивно.

Први аргумент је дугорочније и много озбиљније нарави.

Тачно је и неоспорно, да ће повећање акциза на гориво, с једне стране, утицати на повећање трошкова живота. Нажалост, нема ниједне озбиљније студије о том аспекту проблема.

Али, истицање само једног аргумента унутар неког комплексног питања је главна одлика демагогије.

Друга, позитивна страна питања је далеко повољнија и потире сваку могућу демагогију. Градиће се цесте. Запошљаваће се додатни радници. Поред цеста ће се градити објекти као што су бензинске пумпе и одмаралишта, што значи нова запошљавања и развој привредне активности. Туристи ће у много већем броју долазити, градиће се туристички објекти; све у свему, нова запошљавања, додатни развој привреде. Инвеститори ће бити стимулисани да значајније код нас инвестирају, БНП ће се повећати, и да не набрајамо.

Другим ријечима, срамотно је што поједине исфрустриране странке ради својих кратковидних, егоистичних интереса, а у вези овог конкретног примјера, иду против краткорочних и дугорочних интереса овог ентитета и народа у њему, закључује Влајки.