latinica  ћирилица
14/12/2017 |  10:48 | Аутор: РТРС

Кривична пријава за гранатирање Банских двора пропаганда

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је кривична пријава хрватске полиције против шест официра бивше ЈНА због ракетирања Банских двора у Загребу 1991. године чиста пропаганда, јер Хрватској "не иде добро", с обзиром на то да је у Хашком трибуналу означена као агресор.
Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић - Фото: РТРС
Министар спољних послова Републике Србије Ивица ДачићФото: РТРС

"Хрватска је означена као агресор у Трибуналу. Србија ниједним актом није тако оквалификована. Хрвати су се уплели у коло из кога би радо да изађу, али им тешко иде", рекао је Дачић.

Он је подсјетио да је први предсједник Хрватске Фрањо Туђман говорио да је срећан што му супруга није Српкиња, а такво је друштво и градио.

Дачић је рекао за телевизију Пинк да је можда и грешка што Скупштина Србије никада није донијела декларацију нити осудила геноцид Хрватске у Другом свјетском рату.

"Ако ћемо тако ићи можемо говорити и тражити ратну одштету и за Први свјетски рат зато што су нас они напали", закључио је Дачић.

Хрватска полиција је поднијела кривичну пријаву против шест бивших припадника ЈНА, од којих су пет држављани Србије, а један Хрватске због гранатирања Банских двора 1991. године.

Окривљени су генерал Љубомир Бајић, те официри Слободан Јеремић, Ђуро Миличевић, Ратко Допуђа, Давор Лукић и лице чији су иницијали Ч.К.

Они се сумњиче за покушај убиства највиших државних личности Хрватске и за злочин против цивилног становништв.

Из Загреба најавују расписивање међународне потјернице за осумњиченима, као и да ће затражити истражни затвор. /

Извор: СРНА