latinica  ћирилица
24/11/2017 |  13:42 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Модрича: Уручена одликовања за 38 погинулих бораца

Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран данас је у Модричи уручио одликовања породицама 38 погинулих бораца Војске Републике Српске /ВРС/ са подручја Модриче, Шамца, Вукосавља и Брода.
Модрича, Каран - уручена одликовања породицама погинулих бораца - Фото: СРНА
Модрича, Каран - уручена одликовања породицама погинулих борацаФото: СРНА

Указом предсједника Репбулике Српске Милорада Додика, а на иницијативу Борачке организације и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, "Медаљом заслуга за народ" постхумно је одликовано 16 бораца из Модриче, четири из Шамца, шест из Вукосавља и 12 из Брода.

Каран је нагласио да предсједник Републике у име Српске и свих грађана одликовањима одаје дубоко поштовање борцима који су дали највредније за Републику Српску - своје животе.

"Додјела одликовања је прилика да се каже да су се борци ВРС борили за слободу на својим огњиштима и на српској територији, те да нису били агресори", рекао је Каран.

Он је нагласио да је то важно и за будуће генерације које, када буду промишљале о карактеру овог рата, морају знати да је рат био слободарски, патриотски, одбрамбено-отаџбински.

Каран је поручио да сви који покушавају кроз Хашки трибунал и правосуђе у БиХ пренијети агресивну и негативну политику према Српској то неће успјети.

"Обавеза преживјелих бораца и свих грађана је да Републику Српску учине добрим мјестом за живљење, прије свега, за младе генерације које треба надахнути патриотизмом и храброшћу које су испољили борци за Републику Српску", рекао је Каран.

Он је подсјетио да предсједник Републике Српске од 2012. године, поводом крсне славе ВРС - Видовдана и 15. септембра - Дана несталих и погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, постхумо одликовао више од 1.500 бораца ВРС.

Тода Кузмановић /97/ из Модриче примила је одликовање за сина Радосава /1955/ који је погинуо 1992. године у Градачцу.

"Признање је знак пажње и поштовања државе и грађана Републике Српске за погинуле у одбрани својих огњишта", рекла је Кузмановићева, којој је 1992. године у Градачцу од гранате погинула и кћерка Цвијета /1957/.

Нада Илић, родом из Гостовића код Завидовића, настањена у Модричи, у рату је изгубила мужа Божу /1947/. "Божо је погинуо на кућном прагу у Гостовићу, а иза њега је остало четворо мале дјеце", рекла је Илићева.

Она је рекла да одликовање значи много за породицу, а посебно за унучад којима ће оно свједочити о патриотизму и храбрости Боже и његових сабораца у борбама за Републику Српску.

Начелник општине Модрича Младен Крекић истакао је да је додјела одликовања прилика да се породицама погинулих бораца покаже да нису заборављени.

На простору Модриче до сада је постхумо одликовано 237 бораца ВРС. Остало је да ово велико признање за борбу против непријатеља и одбрану Српске добију 52 борца, подаци су Одјељења за општу управу Модриче.

Додјели одликовања присуствовали су представници Борачке организације општине Модрича, Шамца, Брода и Вукосавља.

Извор: СРНА