latinica  ћирилица
24/11/2017 |  12:05 | Аутор: РТРС

Ванг Ји: Пекинг ће помоћи поновној изградњи Сирије

Кинески министар спољних послова Ванг Ји је изјавио да ће Кина помоћи поновној изградњи Сирије и да се нада да ће Сирија показати флексибилност у мировним преговорима, пренијели су кинески медији.
Алеп, Сирија  (Фото:Sputnik/ Mikhail Voskresenskiy) -
Алеп, Сирија (Фото:Sputnik/ Mikhail Voskresenskiy)

Он је на састанку са вишим помоћником сиријског предсједника Башара ел Асада током посјете Кини Боутаином Шабаном рекао да се повећала ангажованост Пекинга везано за будућност политичког рјешења у Сирији и да вјерује да Кина може да допринесе преговорима о званичном мировном процесу у Женеви.

"Кина се нада да сиријска страна може да искористи прилику, покаже флексибилност и унаприједи дијалог и преговоре, како би се постигли конкретни резултати", изјавио је Ванг.

Он је додао да би међународна заједница требало да нагласи важност поновне изградње Сирије и да је активно подржи и да ће Кина да појача напоре ка постизању тог циља.

Шабан је поздравио одлуку Кине да игра већу улогу у процесу проналажења политичког рјешења у Сирији.

Кина се ослања на увоз нафте из подручја Блиског истока, док регионалну дпломатију углавном препушта другим сталним члановима Савјета безбједности УН, прије свих САД, Великој Британији, Француској и Русији.

Међутим, у посљедње вријеме Кина покушава да се више умијеша, слањем изасланика, у намјери да помогне проналаску дипломатског рјешења за насиље, као и позивањем изасланика и сиријских власти и сиријске опозиције.

Кина се, такође, нада да би се миром на Блиском истоку завршила и умијешаност Ујгура са запада земље у активности милитантних група у Сирији и Ираку.

Лидери Русије, Турске и Ирана сагласили су се у сриједу, 22. новембра, око подршке политичком процесу у Сирији, као и око спонзорисања преговора у руском граду Сочију, како би покушали да окончају оружане сукобе у Сирији.

Извор: Срна