latinica  ћирилица
18/11/2017 |  10:18 ⇒ 19/11/2017 | 07:55 | Аутор: РТРС

ОБА и Суд БиХ кршили закон у случају "прислушкивање"

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције Осман Мехмедагић и донедавни предсједник Суда БиХ Медџида Кресо кршили су закон јер те институције ниједну особу из Републике Српске које су прислушкиване нису обавијестиле да су биле под тим мјерама, пише данашњи "Глас Српске".
Прислушкивање - Фото: илустрација
ПрислушкивањеФото: илустрација

Грађанин БиХ који је био предмет праћења или прислушкивања треба, по окончању праћења или прислушкивања, бити обавијештен о предузетим мјерама најдуже у року од 30 дана послије окончања тог поступка - пише у члану 77 Закона о ОБА.

Лист наводи да је кршење закона испливало на површину у посљедњем таквом случају када је праћен предсједник Републике Српске Милорад Додик који о томе није био обавијештен у прописаном року.

Додик је био прислушкиван од 11. фебруара до 13. маја 2016. године у вези са предметом "Павловић банка" након чега је обустављена истрага против њега, а за прислушкивање Додика јавност је сазнала тек прије неколико дана када га је о посебним истражним радњама обавијестио Суд БиХ.

Горан Бубић из Додиковог адвокатског тима каже да је Суд БиХ обавијестио предсједника Српске о прислушкивању тек 15 мјесеци послије окончања примјене тих мјера иако закон налаже да то буде учињено одмах, без одгађања.

Адвокатски тим предсједника Српске поднио је Суду БиХ захтјев за испитивање законитости наредбе о одређивању посебне истражне радње, као и дисциплинску пријаву Високом судском и тужилчком савјету /ВСТС/ БиХ против тужиоца Тужилаштва БиХ који је поднио приједлог за одређивање мјера надзора и захтјев да Додик не буде обавијештен о предузетим мјерама.

"Осим рока, у пријави је истакнут и сукоб начела, јер је прислушкиван предсједник који располаже повјерљивим инфомацијама различитог типа које могу бити размјењиване и средствима која су надзирана. Пошто у прислушкивању учествује више људи, постоји могућност да су трећа лица дошла у посјед, рецимо, антитерористичких мјера. Тако је прислушкивањем угрожена национална безбједност, што може бити пуно значајније од неког кривичног поступка", истакао је Бубић.

Он је додао да је очигледно ријеч о политичкој истрази, јер је предмет "Павловић банка" из 2007. године када је тужилац инсинуирао да нема ниједног уговора о кредиту, након чега је приложен оригинал уговора, а потом скоро десет година послије је одобрено прислушкивање којим се не може ништа постићи.

Извор: Срна