latinica  ћирилица
19/10/2017 |  15:46 | Аутор: РТРС

Што прије припремити програм збрињавања вишка радника у "ЖРС"

Потребно је у што краћем року припремити програм збрињавања вишка радника у "Жељезницама Републике Српске" и утврдити смјернице којима се дефинишу начини смањења радника у складу са усвојеним Законом о измјени и допунама Закона о жељезницама Српске, закључено је на данашњем састанку у Министарству саобраћаја и веза Српске.
Жељезнице РС - Фото: РТРС
Жељезнице РСФото: РТРС

На састанку је закључено и да је неопходно да управа "ЖРС" у ове активности укључи и представнике синдиката радника запослених у овом предузећу, саопштено је из ресорног министарства.

Ресорни министар Неђо Трнинић разговарао је данас у Бањалуци са представницима управе и Надзорног одбора предузећа "ЖРС" и синдиката радника запослених у овом предузећу те члановима Јединице за имплементацију пројекта реструктурисања "Жељезница Српске" о активностима које је неопходно предузети како би се успјешно реализовао пројекат реструктурисања овог предузећа, прије свега о начинима збрињавања вишка радника.

Из Министарства подсјећају да реструктурисање "ЖРС" представља један од приоритета Владе Републике Српске, како би се успоставио систем који је самоодржив, а уједно и ефикасан и ефективан.

"У овај процес је од самог почетка укључена и Свјетска банка, која ће на састанку борда директора планираном за 7. децембар разматрати одобравање кредита за реализацију овог пројекта", наводи се у саопштењу.

Прва фаза, која подразумијева реструктурисање радне снаге, започеће ступањем на снагу Закона о измјени и допунама Закона о жељезницама Републике Српске, којим се предвиђа да жељезничком раднику радни однос престаје када наврши 40 година пензијског стажа и испуни услове прописане Законом о пензијско-инвалидском осигурању Српске.

Закон о измјени и допунама Закона о жељезницама Републике Српске усвојила је Народна скупштина на посљедњој сједници.

Извор: Срна