latinica  ћирилица
16/10/2017 |  18:18 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Курц побједник парламентарних избора у Аустрији; Шта то значи за Србе? (ВИДЕО)

Народна партија Себастијана Курца побједник је парламентарних избора у Аустрији.
Аустрија - избори - Фото: РТРС
Аустрија - избориФото: РТРС

Незванично, добила је нешто више од 31 одсто гласова. Друга по снази је Слободарска партија са освојених 27 одсто.

Аналитичари оцјењују да ће ове двије партије формирати нову Владу и с пажњом очекују прве потезе Слободарске партије која има велику подршку Срба у овој држави.

Слободарска партија која годинама јавно подржава Републику Српску и противи се независности такозване државе Косово, извјесним уласком у Владу неће одустати од програмских начела. Посебно ће инсистирати на скорој примјени оштрије политике према усељеницима из исламских земаља, оцјењује уредник "Геополитике" из Београда Слободан Ерић.

- Мислим да су аустријском јавном мњењу али и дијелу естаблишмента створена једна врста критичког мишљења да се мора ући у обрачун са мигранским центрима који на неки начин заговарају радикалну исламску идеологију, каже Ерић.

Ко год формира нову Владу, страначку политику ће прилагодити вишегодишњем спољнополитичком курсу Аустрије. Сматра то политиколог Жељко Будимир из Бањалуке.

- Ја вјерујем да ће она у сваком случају ако не буде толико компатибилна са Бриселом, остати компатибина са Берлином. Као што смо видјели и прву честитку будућем канцелару послао је Берлин, Ангела Меркел, наводи Будимир.

На одлуке коалиционе Владе странака које предводе Себастијан Курц и Хајн Кристијан Штрасе, оцјењују аналитичари, дјелимично ће утицати и ставови бројне српске заједнице у овој држави.

Колики ће тај утицај бити биће могуће процијенити, кажу, тек кад виде како ће ова два политичара одговорити на очекиване притиске Брисела.