latinica  ћирилица
16/10/2017 |  15:32 | Аутор: РТРС

Дојче веле: "Орбанизација" Аустрије?

Побједник избора Себастијан Курц још није одлучио са ким ће у коалицију. Требало би добро да размисли - сада више не води кампању, већ треба да буде државник, пише у свом коментару новинар "Дојче велеа" Бернд Ригерт.
Себастијан Курц - Фото: РТРС
Себастијан КурцФото: РТРС

Бивши чешки министар спољних послова Карел Шварценберг, иначе мудри европејац, страхује да Аустрију чека "орбанизација". Шварценберг мисли да ће формирањем сасвим десне коалиције земљом протутњати националистички талас, који би, баш као у Мађарској под премијером Виктором Орбаном, могао да води потпуном преуређењу државе.

Ако млађани, али у игри моћи итекако верзирани Себастијан Курц легне у коалициону постељу са десно-популистичком Слободарском партијом (ФПО) Хајнц-Кристијана Штрахеа, онда ће миграциона политика, унутрашња безбједност, али и структурална питања добити нови, често и спорни правац.

Курц и Штрахе су сагласни да потражиоце азила и мигранте треба држати даље од Аустрије прије свега затвореним границама. Више депортација и сабирни кампови за мигранте у Африци или на ненасељеним острвима: то су дјелимично сулуди приједлози којима је Курц придобио бирачко тијело.

Број потражилаца азила у Аустрији пада. Највише је досељеника из држава ЕУ. Упркос томе постоји страх од тобожње поплаве странаца која ће измијенити Аустрију. На том страху су Народна партија (ОВП) и десничари јахали до изборне побједе.

"Партија домовине" ФПО је била најјача у оним дијеловима земље гдје живи најмање странаца и дошљака. Тај феномен смо могли да посматрамо у источној Њемачкој гдје је десно-популистичка Алтернатива за Њемачку била посебно успјешна.

Чак је и Социјалдемократска странка (СПО) ускочила у исти воз, али прекасно да би тиме освојила гласове. Курц и Штрахе желе да дозволе више директне демократије у форми референдума. То може водити изјашњавању о евру и Европској унији, коју је Штрахеова партија раније хтјела да напусти.

Учешће десничарских популиста у аустријској Влади непотребно би ојачало десничарски фронт у Европи, од Финске, преко Мађарске до Италије и Грчке. Најдражи Штрахеови пријатељи су француски националисти и руска Влада.

Све то не потреса много вјероватног канцелара Курца. Он вјерује да његови земљаци имају мање проблема са ФПО него са наставком "велике коалиције" - која не би била више тако велика - са социјалдемократама. Та коалиција двије традиционалне партије у очима многих грађана постала је синоним за мртвило.

За партнере у ЕУ, најприје за канцеларку Ангелу Меркел, нови канцелар комшијске Алпске републике биће незгодан колега. Курц се дичи јер је брзинским затварањем Балканске руте приморао канцеларку да промијени своју избјегличку политику. Убудуће би могао да иде националистичким курсом, да се прикључи Вишеградској групи у којој су Пољска, Мађарска, Чешка и Словачка. Била би ојачана ова незванична опозиција против Брисела која не жели наводне придике из Њемачке.

Поступци због упитних дешавања у Мађарској или Пољској теже ће пролазити у ЕУ са канцеларом Курцом. Такође ће и однос ЕУ и Русије на притисак Аустрије вјероватно морати да буде подешен. Курц, али прије свега његов потенцијални коалициони партнер Штрахе залажу се за прекид европских санкција против Москве. Аустрија је веома заинтересована за бизнис са Русијом, прије свега у енергетском сектору.

Тиркизно-плава влада конзервативаца и популиста била би опасан експеримент за Аустрију и за ЕУ. Не вриједе сада опаске да је ФПО ионако већ два пута био у власти, једном са социјалдемократама, једном са конзервативцима. Данашњи ФПО је суштински другачији. Штрахе се залаже за строгу националну изолацију. Али Аустријанци су тако хтјели.

Важи ли још историјски слоган Tu Felix Austria (Срећна Аустрија), који је раније стајао на грбу краљева? Остаје нада да ће Себастијан Курц донијети праву одлуку и ипак склопити коалицију са новим партијским руководством социјалдемократа.

Извор: DW (Дојче веле), РТС