latinica  ћирилица
16/10/2017 |  15:14 | Аутор: РТРС

Одаловић: Недостатак сарадње оптерећује процес тражења

Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је да регионална сарадња у процесу тражења несталих није на очекиваном нивоу и да то и низ других проблема оптерећује процес тражења још 10.639 грађана са простора бивше Југославије који се воде као нестали.
Вељко Одаловић (Фото: Медија центар Београд) -
Вељко Одаловић (Фото: Медија центар Београд)

Одаловић је, након састанка са представницима неколико регионалних удружења несталих на којем је представљен извјештај о раду државне комисије од 1. јануара до 30. јуна, рекао да проблеми у тражењу постоје у Хрватској, у БиХ али и на простору Космета.

"Што се тиче Србије, ми апсолутно крајње одговорно поступамо према свим захтјевима које смо добили и немамо ниједан захтјев за новом локацијом на централном делу Србије, али имамо на десетине захтјева које смо усмјерили ка Хрватској, БиХ, али и Еулексу", рекао је Одаловић.

Према његовим ријечима, Комисија је утврдила да је више од четири хиљаде несталих лица српске националности, преносе београдски медији.

"Велики проблем је и статус тијела или дијелова тијела која се, њих више од четири хиљаде, налазе у мртвачницама у Загребу, Осијеку, Сарајеву, Тузли, Сјеници, Приштини и Бањалуци", указао је Одаловић.

Он је указао и да је извјесно да има погрешних идентификација.

"Само на микро региону, у Косовској Митровици од 88 реексумираних тела, испоставило се да је 18 погрешно идентификовано. То су биле идентификације када су `ад хок` тимови Хашког трибунала у кампањама које су тада водили извјесно починили. Таквих случајева има још", појаснио је Одаловић.

Предсједник Координације несталих, погинулих и убијених са простора бивше Југославије Драган Пјевач навео је да је, када је ријеч о потрагама за несталим лицима, цијели процес готово стао, те да се жртве политизују и у БиХ и на подручју Космета и у Хрватској.

Он је нагласио да је неопходно доношење закона о несталим лицима, те закона о породицама погинулих бораца и других уредби у Србији.

"Врло је важно утврдити јединствену евиденцију српских жртава", рекао је Пјевач и најавио да ће Удружења урадити публикације свих жртава из бивше Југославије.

Предсједник Удружења киднапованих и убијених на Космету Симо Спасић изразио је незадовољство због тога што се процес идентификације жртава одвија споро и оцијенио као неправедно што Хашки трибунал до сада није осудио никога за ратне злочине над Србима.

Извор: СРНА