latinica  ћирилица
15/10/2017 |  20:18 | Аутор: РТРС

Дачић: Косово више није миљеник, а ни Србија лош момак

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сматра да Приштини не иде све по плану.
Ивица Дачић - Фото: РТС
Ивица ДачићФото: РТС

Он је навео и да је битно да Србија оствари директан контакт са предсејдником САД Доналдом Трампом.

- Очигледно је да приштинским лидерима не иде баш онако како су планирали. Они мисле да су свој посао завршили, да нема више потребе да праве било какве компромисе. Довољно је да се појаве и, ето, сви ће да гласају за њих" - рекао је Дачић.

Он наводи да се слика промијенила, да Косово више није миљеник међународне заједнице, а да се на Србију више не гледа као на "лоше момке".

Према његовим ријечима, разлог због чега је Косово одустало од чланства у УНЕСКО и Интерполу није ни због каквог договора, већ зато што нису имали већину.

Турска неће престати да подржава Косово, али то неће бити једноставно као што је до сада било, наводи Дачић, додајући да се на Косову, у Албанији и у Босни и Херцеговини налазе "они" против којих се бори предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Дачић наводи да би се пропустила велика шанса, ако се не оствари директан контакт са предсједником САД.

- Србија може да види боље односе са Америком само ако се фокусира на Трампа и његови администрацију. Кад то кажем, мислим на Тилерсона и Пенса, не на Стејт департмент, зато што у Стејт департменту и даље раде људи који су писали све што се догодило у протеклих 20 - 30 година. Они неће промијенити своје мишљење ни за јоту. Они и даље мисле да су за све у праву и ако се сада не уради нешто диектно са новим америчким предсједником, мислим да ћемо изгубити велику, велику шансу - рекао је Дачић.

Он је оцијенио и да је за Србију важно остваривање личних контаката, да што више људи долази у Србију, као и да је неопходно да се одржавају контакти са другим државама и да се те земље обилазе.

Извор: Танјуг