latinica  ћирилица
15/10/2017 |  18:24 ⇒ 16/10/2017 | 13:19 | Аутор: РТРС

Курц, највјероватније, нови канцелар Аустрије (ВИДЕО)

Аустријски шеф дипломатије и лидер Народне странке Себастијан Курц на добром је путу да постане нови канцелар ове земље.
Себастијан Курц - Фото: РТРС
Себастијан КурцФото: РТРС

Према првим пројекцијама које су урађене по затврању биралишта, странка Себастијана Курца води са 30,2 одсто гласова. Ипак, нову владу неће моћи да формира без Социјалдемократске или Слободарске партије.

Ставове Слободарске партије Хајнца Кристијана Штрахеа, која је велики број гласача привукла антиимигрантским ставовима, у великој мјери прихватила је и Народна партија, захваљујући чему и јесте прва политичка снага у Аустрији, а њен лидер, 31-годишњи Себастијан Курц, кандидат за најмлађег аустријског канцелара и лидера у западној Европи.

- Себастијан Курц и његова партија су препознали да су људи забринути због имиграције и да њу треба ограничити и контролисати, али његова рјешења су, прије свега, економска што значи да је он успоставио један систем у којем се економским методама ово да ријешти. То ће бити најважније питање - да ли је економија главни план којим се рјешава читав овај проблем - коментарисао је политолог Ђорђе Томић.

Значајан дио бирачког тијела у Аустрији чине Срби, којих је око 200.000 према посљедњим подацима.

Уочи избора, Себастијану Курцу стигла је подршка од једног од најпознатијих Аустријанаца. Арнолд Шварценегер, холивудска звијезда и бивши гувернер Калифорније, Народној партији и Себастијану Курцу пожелио је побједу на изборима.