latinica  ћирилица
15/10/2017 |  17:59 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Први резултати: Побједа партије Себастијана Курца

Народна партија Аустрије (ОВП) Себастијана Курца побиједила је на пријевременим парламентарним изборима, показују први резултати са биралишта.
Себастијан Курц (фото:cdm.me) -
Себастијан Курц (фото:cdm.me)

Курц би, на основу исхода избора могао постати најмлађи канцелар у историји Аустрије, али са 31 годином и најмлађи шеф владе у свијету.

ОВП је, према 42,4 одсто пребројаних биралишта освојио 30,2 одсто гласова, што је, у односу на прошле изборе одржаних 2013.г одине, плус од 6,3 одсто.

Тиме је ОВП, након дуго година, поново доспјела на прво мјесто политичке сцене Аустрије.

На другој позицији је Слободарска партија (ФПО) Хајнц-Кристијана Штрахеа која је освојила 26,8 одсто гласова, што је добитак од +6,3 процената.

Тек на трећој позицији налази се Социјалдемократска партија (СПО) канцелара Кристијана Керна која је освојила 26,3 одсто, за 0,6 одсто мање него прије четири године.

У парламент улази још НЕОС који је освојио 5,3 одсто (+0,3 процената), а очекује се да ће у посланичким клупама остати и Зелени, који су освојили 4,9 одсто, али који су претрпјели највећи губитак са -7,5 одсто.

Такође би и Листа Пилц могла ући у скупштину, пошто је за сада освојила 4,3 одсто.

За сада су пребројани гласови, прије свега, у руралним дијеловима Аустрије, тако да се још очекују гласови из великих градова, који могу промијенити редосљед, изузев на самом врху.

На овим изборима о другој позицији, али и партијама које ће прећи цензус одлучиће гласачки листићи предати путем поште.

Наиме, више од 800.000 гласачких листића за гласање путем поште наручено је за ове изборе, што је 14 одсто гласачког тијела.

Гласови предати путем поште који ће бити сутра пребројани могу утицати на коначан резултат, посебно о питању ко прелази, а ко не прелази цензус од четири одсто.

Извор: Танјуг