latinica  ћирилица
22/09/2017 |  07:59 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Цвијановићева и Мировић потписали протокол о сарадњи (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Владе Аутономне покрајине Војводине Игор Мировић потписали су у Новом Саду протокол о сарадњи између Војводине и Српске.
Цвијановићева и Мировић потписују протокол о сарадњи - Фото: РТРС
Цвијановићева и Мировић потписују протокол о сарадњиФото: РТРС

Премијерка Српске је истакла да ће институционална веза Српске и Војводине бити много већа него што је до сада била.

Она је додала да ће се заједно делегирати и на неки начин вршити присак да дође до реализације значајних инфраструктурних пројеката, јер је жеља и Српске и Војводине, односно Србије да се на тај начин што више повезују.

"Знам какво је опредјељење са ове стране Дрине и да ће наша настојања бити усмјерена да овај протокол буде само основа за реализацију многих конкретних пројекта", рекла је Цвијановићева, обраћајући се новинарина након потписивања Протокола.

Она је навела да већ има много пројеката који су у фазама реализације.

"Ипак, сарадњу Војводине и Српске треба поставити стратешки, односно да кажемо шта су то области и мјеста гдје је потребно да се више повежемо, како привредно, тако и институционално", истакла је Цвијановићева.

Она је објаснила да ће институционалне везе Војводине и Српске послије потписивања Протокола бити јаче, али да постоје услови за још бољу сарадњу.

"Овдје у Војводини живи велики број људи који су поријеклом са простора Српске. То нам даје још једну додатну мотивацију да се везе Српске и Војводине ојачају", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да ће оно што је предвиђено Протоколом бити реализовано.

"Како бисмо ствари ставили на практичан терен ми ћемо инсистирати на повезивању Војводине и Српске модерном саобраћајницом. То ћемо заједнички делегирати и настојати да тиме правимо притисак да то дође међу приоритетне инфраструктурне саобраћајне пројекте", рекла је Цвијановићева.

Након потписивања протокола о сарадњи између Војводине и Српске (Фото:СРНА)

Она је додала да ово представља повезивање Српске са Србијом, али да она у овом случају циљано говори о Војводини с обзиром на њене потенцијале и људске ресурсе.

"Људи поријеклом из Српске саставни су дио живота Војводине, али ће истовремено и они и њихови насљедници и потомци увек имати везу са Српском", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да Протокол даје и велику шансу ресорним министарствима.

"Видим шансу да многа наша министарства заједно учествују у Војводини у одрађивању великог дијела посла на одређеним пројектима, било да је ријеч о европским или неким другим пројектима. Оно што ме посебно радује је упућеност нас са обје стране Дрине једних на друге", рекла је Цвијановићева.

Она каже да је посебно радује учешће ученика и студената Српске и Војводине у заједничким програмима.

"То ће још више приближити једне другима. Познато је да смо ми од раније инсистирали да сваки ученик и студент треба упознати сваки кутак Српске, али и сваки кутак Србије", рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што је и овогодишња манифестација "Дани Српске у Србији" протекла на најбољи могући начин.

"Било је сасвим природно да та манифестација буде отворена у Београду, а затворена у Новом Саду. Сасвим је логично и природно било да смо током њеног трајања потенцијале Српске представили у многим градовима и општинама Србије, што ће убудуће бити концет `Дана Српске`", нагласила је Цвијановићева.

Она је изразила жељу да у Српској буде организована манифестација дани Србије.

"Сигурна сам да ћемо посебно овде у Војводини добити подршку и подстицај да ускоро у Републици Српској буде организована манифестација дани Србије. Имамо много тога да урадимо заједно, много тога да кажемо једни другима, а наш посао је олакшан и без препрека, јер се добро разумијемо и везани смо емотивно, родбински и пријатељски", рекла је Цвијановићева.

Она је изразила увјерење да ће сарадња Војводине и Српске обиловати реализацијом конкретних пројеката на задовољство грађана Српске и сјеверне српске покрајине.

Предсједник Владе Аутономне покрајине Војводине Игор Мировић нагласио је да ће овај протокол бити само основа за многе конкретне ствари које ће бити реализоване у будућем периоду.

Потписивању протокола у име Владе Републике Српске присуствовала је и потпредсједница Владе Сребренка Голић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, министар просвјете и културе Дане Малешевић и министар науке и технологије Јасмин Комић.

Састанак: Жељка Цвијановић и Игор Мировић

У Београду је јуче одржан годишњи форум лидера Републике Српске и Србије који су отвориле премијерке Жељка Цвијановић и Ана Брнабић.

Мировић: Приоритет-брза саобраћајница Нови Сад-Бијељина

Предсједник Владе Аутономне покрајине Војводина Игор Мировић и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић сагласили су се данас да је изградња брзе саобраћанице Нови Сад-Бијељина приоритет.

"У данашњем разговору сагласили смо се да будућа брза саобраћајница од Новог Сада до Бијељине буде уврштена, не само у националне приоритете Србије и Српске, већ и у шире европске приоритете, јер она то по свом значају за регион у потпуности заслужује", рекао је Мировић новинарима у Новом Саду послије потписивања протокола о сарадњи Аутономне покрајине Војводина и Републике Српске.

Он је додао да данас потписани протокол пружа и Републици Српској и Војводини додатну основу за лобирање да та саобраћајница буде изграђена.

"Протокол је добра основа да се убудуће још снажније боримо и лобирамо за ту саобраћајницу, као и да она буде у свим развојним плановима", каже Мировић.

Он је подсјетио да данас том саобраћајницом прође дневно 750 камиона и око 12.000 аутомобила, од чега значајан дио иде за Републику Српску.

"То је, према званичном мјерењу саобраћајног интензитета, тренутно најоптерећенији пут у Србији. Наравно, ако се изузму делови ауто-пута у појединим шпицевима кориштења. Нема потребније и природније везе између Српске и Србије кад је реч о њиховим стратешким националним интересима", рекао је Мировић.

Он је навео да ће се, на основу протокола, Војводина и Српска организовати убудуће пројектно по основу многих конкретних тема.

"Желимо да обични људи проналазе интерес, а да декларативну сферу пренесемо на крајње конкретно поље. Сви знамо колико смо привржени, искрени у тој сфери, као и да су Српска и Србија интересима и срцем везани за њу", рекао је Мировић.

 

Састанак: Жељка Цвијановић и Игор Мировић

Са градоначелницима и предсједницима општина, али и са привредницима, разговарало се о побољшању пословног амбијента. О томе ће бити ријечи и 10. новембра, за када је заказана заједничка сједница двије владе.

Потписивање протокола о сарадњи: