latinica  ћирилица
19/09/2017 |  08:32 | Аутор: РТРС

Вучић наставља посјету САД-у

Предсједник Србије Александар Вучић борави у Њујорку, гдје ће учествовати на сједници Генералне скупштине УН, Блумберговом "Глобалном бизнис форуму" и одржати низ билатералних састанака, јавља РТС.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Вучић ће данас, прије отварања генералне дебате 72. Генералне скупштине УН, присуствовати пријему који за шефове делегација приређује генерални секретар свјетске организације Антонио Гутерес.

За данас су планирани и билатерални састанци са предсједником Владе Норвешке Ерном Солберг, министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом, предсједником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем, а присуствоваће и пријему који приређују предсједник Европског савјета Доналд Туск, први потпредсједник Европске комисије Франк Тимерманс и шеф европске дипломатије Федерика Могерини.

Вучић ће присуствовати и пратећем догађају на високом нивоу у организацији предсједника Француске Емануела Макрона - презентација Глобалног пакта о заштити животне средине.

Он ће увече присуствовати пријему који приређује амерички предсједник Доналд Трамп.

Вучић ће сутра учествовати на Блумберговом "Глобалном бизнис форуму", на којем ће, осим њега, говорити предсједник Мађарске Јанош Адер, амерички политичар и филантроп Мајкл Блумберг, шеф индијске Махиндра групације Ананд Махиндра и други.

Вучић ће истог данас имати билатерални сусрет са турским предсједником Реџепом Ердоганом, а присуствоваће и вечери коју за шефове делегација Западног Балкана приређује високи представник за спољну и безбједносну политику ЕУ Федерика Могерини.

У четвртак, 21. септембра, планиран је састанак Вучића са предсједавајућим Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком, а потом је предвиђено да одржи говор на Генералној скупштини УН.

Према протоколу, Вучић ће имати билатерални састанак са премијером Белгије Шарлом Мишелом, те првим замјеником помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Елизабет Милард.

Посљедњег дана боравка у Њујорку, у петак, 22. септембра, Вучић ће се састати са Гутересом.

Како је најављено, главне теме у Њујорку биће заштита климе, нуклеарно разоружање и реформа Свјетске организације, а у жижи интересовања биће ситуација на корејском полуострву.

Извор: СРНА