latinica  ћирилица
20/08/2017 |  13:41 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Грмуша: Млади из БиХ одлазе у земље чланице НАТО-а

Директор Политичке академије ПДП-а Милко Грмуша сматра да је питање чланства БиХ у НАТО озбиљно и стратешко питање које ниједан појединац не може индивидуално "избацити на површину", те да треба бити рационалан, искључити емоције и видјети да млади из БиХ одлазе управо у земље које су чланице НАТО савеза.
Милко Грмуша - Фото: РТРС
Милко ГрмушаФото: РТРС

Грмуша је рекао да се званични ставови Републике Српске о уласку БиХ у НАТО ослањају на Декларацију о стратешким опредјељењима Српске у систему одбране БиХ коју је усвојила Народна скупштина 2005. године, а у којој се на више мјеста изражава пуна подршка за улазак БиХ у НАТО.

Он је навео да се и у Декларацији о регионалној сарадњи и евроатлантским интеграцијама које је усвојио Сабор СНСД-а 2005. године јасно заговара улазак БиХ у политички дио НАТО савеза и Партнерство за мир.

"Тада су се залагали за професионализацију војске БиХ, за демилитаризацију која би значила да имате до три хиљаде војника који су дио НАТО снага", рекао је Грмуша на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он сматра да је неопходно, уколико су у међувремену ставови промијењени, испоштовати исту процедуру, поништити једне и донијети друге дкоументе.

Говорећи о репрограму јавног дуга Српске, Грмуша је рекао да је неопходан разговор са онима којима се новац дугује, али да се, нажалост, тај разговор своди само на даље позајмљивање новца.

Он је позвао младе у Републици Српској да се јаве на јавни позив за учешће у трећој генерацији Политичке академије ПДП-а, без обзира да ли су чланови ове странке, на којој ће стећи политичку едукацију и нова знања уз учешће еминентних стручњака из политике, бизниса, економије из БиХ и региона.

Два модула академије биће организована у последњем кварталу ове године, а два у првом полугодишту наредне године у четири града у Српској.

Извор: Срна