latinica  ћирилица
14/08/2017 |  15:22 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Генерални штрајк у билећком Дому здравља (ВИДЕО)

Финансијска криза са којом се већ неколико година суочава билећки Дом здравља, кулминирала је данас генералним штрајком свих радника ове установе.
Билећа - штрајк у Дому здравља - Фото: РТРС
Билећа - штрајк у Дому здрављаФото: РТРС

Радници захтијевају хитно именовање директора Дома здравља, исплату три и по плате, рјешавање финансијке кризе у установи и активније укључивање локалне заједнице. Кривицу за катастрофално стање у Дому виде у неадекватном поступању општинског руководства и несавјесном раду бившег директора.

Нема плата ни доприноса, нема основних средстава за рад и пружање помоћи пацијентима, због дуговања Дому здравља се искључује вода, а започета реконструкција вриједна милион КМ завршила је у рушевинама. Све су то разлози због којих су, како сами кажу, радници Дома данас почели штрајк.

- Ми овим штрајком не штитимо себе и своје интересе, него интересе ове установе - каже Марина Бошњак, предсједница Синдикалне организације ДЗ Билећа.

Миленко Гранулић, предједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске наглашава да Дом здравља у Билећи већ двије и по године нема менаџера, те да радници траже одговорност за стање у овој установи.

Дуговања Дома здравља по разним основама тренутно износе око 3.800.000 КМ. Уколико се хитно не именује нови директор, пошто је претходни директор Неђо Симовић однедавно у пензији а чије именовање је такође било спорно, установа ће тонути све дубље, упозоравају радници.

- Мислим да је ово посао за Тужилаштво. И ревизорски извјешатај је са резервом - истиче Радован Бошњак, радник Дома.

Општина, као оснивач, буџетом за ову годину планирала је издвајање од свега 5.000 КМ за Дом здравља. Више не може, јер су приливи у буџет умањени, каже начелник Миљан Алексић. И он, као и грански синдикат, на мјесту новог директора види Славка Бољановића, који је до сада по одлуцу Управног одбора обављао функцију замјеника директора.

- Замјеник је Бољановић. Мислим да би он могао да буде директор - каже Алексић.

Бољановић каже да ће се прихватити те обавезе ако се створе услови и направи добар санациони план.

Требало би да услиједе разговори свих страна, од општине до ресорног министарства, не би ли се развезао чвор свих проблема ове установе. До даљњег, грађани Билеће, осим хитних случајева, неће имати основне услуге здравствене заштите.