latinica  ћирилица
14/08/2017 |  08:44 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

Дачић: Разграничење са Албанцима и заштита имовине СПЦ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је његов приједлог за рјешење косметског питања разграничење са Албанцима, нормализација односа и обезбјеђење српске православне баштине стварањем самосталних манастирских заједница по моделу Свете Горе.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Према његовим ријечима, овај приједлог укључује успостављање заједнице српских општина и финансијску надокнаду за узурпирану имовину.

Дачић је поручио да је свима потребно трајно рјешење српско-албанског сукоба, а до њега се, како је оцијенио, може доћи само договором Срба и Албанаца, гдје ће свако понешто да добије и изгуби.

"То је идеја компромиса историјског и етничког права", рекао је Дачић за "Вечерње новости".

Дачић, који је и предсједник СПС-а, навео је да је његов приједлог проистекао из жеље да Срби нешто добију.

"Ако желимо да Срби и Србија нешто добију, времена је све мање. За утопијске унапред изгубљене битке или за тезу да је Косово и Метохија за Србе изгубљено, има времена колико хоћете", додао је Дачић.

Према његовим ријечима, тај приједлог је једино реалан, једино у интересу и Срба и Албанаца, и једино брзо остварив.

"Не значи да ће бити и прихваћен, али моја је обавеза да о томе говорим док је то још могуће", рекао је Дачић.

Он је указао да српска државна политика није признала данашњу реалност косметског стања и наставила је да се бори историјским, националним и државним правом, ослањајући се на Резолуцију Савјета безбједности УН 1244 и, како се показало, "фикцијско међународно право".

"О Косову данас постоје, углавном, две концепције. Цело Косово је српско, или је све изгубљено, мора се признати независно Косово. Обе концепције имају негативне последице за српски народ. Ова прва се може остварити само ратом, који је у овим историјским геополитичким условима унапред изгубљена битка", истако је Дачић.

Он је навео да је и друга концепција погубна јер полази од тога да је све ријешено.

"Ни у једној концепцији Срби не добијају, само губе", рекао је Дачић, образлажући свој приједлог о разграничењу.

Извор: Срна