latinica  ћирилица
09/08/2017 |  22:34 ⇒ 22:35 | Аутор: РТРС

Промовисана књига "Преко прага", аутора владике Григорија

У Требињу је вечерас промовисана књига "Преко прага", аутора Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија.
Требиње: промоција књиге "Преко прага" - Фото: СРНА
Требиње: промоција књиге "Преко прага"Фото: СРНА

О збирци приповједака о судбини малих у Херцеговини са краја прошлог вијека говорили су књижевници Миљенко Јерговић и Владимир Пиштало.

Јерговић је рекао да ријеч о књизи која приповједачки прозним средствима потпуно осваја читаоце и свједочи важне чињенице свога времена.

Према његовим ријечима, владика Григорије се у причама бави својим животом, својим временом и својом садашњошћу.

"Говори о људима који су другима чинили зло, али много више о људима који су од других подносили зло и при томе чини нешто драгоцјено у књижевности, животу и нашем одрастању. То је у књижевном смислу изванредно добро изведено, у друштеном смислу страшно важно, а у моралном смислу бескрајно драгоцјено", рекао је Јерговић.

Пиштало каже да је ријеч о једној компликованој књизи која у својим елементима посјећа на "Башту сљезове боје" Бранка Ћопића, што је велики комплимент.

"Волио бих да прву причу `Праг` читају дјеца јер је јако добро штиво за младе. Посебно важан је осјећај радости код владике Григорија. Он се враћа радости, шали и не зна се гдје престаје молитва, а почиње прича, гдје престаје шала, а почиње поука", истиче Пиштало.

Према његовим ријечима, у причама владике Григорија мртви људи никада не одлазе, па смрти, у одређеном смислу нема, а тај осјећај радости је одлика његове здраве природе.

"Он је човјек који је окренут другима, обнављању и радости живота, који има способност да види много љепоте у људима и крајолику", рекао је Пиштало.

Владика Григорије каже да су у књизи реалне приче, догађаји које је сам проживио или су му их причали његови ближњи, а које имају печат његовог доживљаја.

"Ове приче показују да је живот често пута комплекснији него наша имагинација и измишљања приче, која, свакако, може бити корисно и умјетнички важно. Ове приче, тим прије, што су истините догађаји описани из мога виђења, дају важан аспект свему што можемо прочитати у овој књизи", рекао је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Извор: СРНА