latinica  ћирилица
24/04/2024 |  21:05 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Међународни фестивал "Мале даме и мала господа" у Анкари

Славећи Дан дјетета, који је као велики празник установио Кемал Ататурк, обичај Међународног фестивала "Мале даме и мала господа" у Анкари је да се театри учесници и малишани који ће гледати представе заједно нађу у монументалном маузелеју Мустафе Кемала Ататурка, "Анткабир".
Међународни фестивал "Мале даме и мала господа" у Анкари - Фото: РТРС
Међународни фестивал "Мале даме и мала господа" у АнкариФото: РТРС

Овим догађајем се на симболичкој равни одаје поштовање према личности чије реформске идеје савремене турске историје су у државничком наративу обухватале и посебну бригу о културном и духовном развоју дјеце.

Након снажних утисака са свечаности отварања 19. Међународног фестивала "Мале даме и мала господа" у Анкари, глумци Дјечијег позоришта Републике Српске се припремају како би извели представу "Био једном један лав".

Протокол званичног отварања Фестивала је подразумијевао присуство најважнијих политичких личности турске администрације, јер овим Фестивалом Република Турска позиционира културну дипломатију у први план.

Дефиле учесника Фестивала и малишана који славе овај догађај наишла је у главној улици Анкаре на диван пријем од грађана који су аплаудирали и придруживали се колони, која се тако увећавала и све је заиста попримало атрибуте радости и позитивне енергије.