latinica  ћирилица
21/07/2017 |  19:37 | Аутор: РТРС

Скапароти: Неће бити промјене улоге Кфора на Космету

Врховни командант НАТО-а за Европу генерал Куртис Скапароти рекао је данас у Приштини да се на Косову и Метохији неће мијењати улога Кфора, који остаје посвећен очувању безбједности и слободе кретања и на Космету ће остати све док је потребно.
Кертис Скапароти (Фото: FlickrUNC-CFC-USFK) -
Кертис Скапароти (Фото: FlickrUNC-CFC-USFK)

Одговарајући на питање да ли је Косову потребна војска Косова будући да је Кфор гарант безбједности, Скапароти је на конференцији за новинаре на Војном аеродрому Слатина навео да је потребан дијалог за постизање рјешења којим би сви били задовољни, те да би он волио да косовске безбједносне снаге буду трансформисане примјеном Устава.

Скапароти је истакао да НАТО поштује неутралност Србије, као и да је приоритет НАТО-а да очува мир и стабилност у цијелом региону.

Када је ријеч о улози Русије на Балкану, Скапароти је навео да Русија често повлачи потезе "који значе дестабилизацију ситуације на Косову, који значе подривање утицаја косовских институција, па и владе".

Командант НАТО-а за Европу данас се састао са представницима косовских институција, предвођених предсједником Хашим Тачијем.

Извор: СРНА