latinica  ћирилица
26/06/2017 |  14:52 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Није било приједлога за смјену Чолаковићеве, нити то долази у обзир

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да уопште није било приједлога за смјену амбасадора БиХ у Холандији Мирсаде Чолаковић, нити долази у обзир да она буде смијењена.

Коментаришући изјаву министра иностраних послова у Савјету министара БиХ Игора Црнадка да "један члан Предсједништва БиХ кочи смјену амбасадора БиХ у Холандији Мирсаде Чолаковић", која је одбила да његово писмо у вези с ревизијом пресуде по тужби против Србије прослиједи Међународном суду правде у Хагу, не прецизиравши на ког члана тачно мисли, Изетбеговић је рекао новинарима у Сарајеву да је Црнадак слао писма за која, како тврди, није имао овлаштења.

- Упустио се у то да тумачи међународну политику у име Предсједништва БиХ, а онда се чуди зашто је Чолаковићева поступила како је поступила. Тако да је вријеме да та цијела ствар остане иза нас - мишљења је Изетбеговић, преноси Н1.

Он сматра предизборном кампањом посјету хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића шесторици званичника некадашње Херцег-Босне у Хаг, као и његову тенденцију за, како каже, етнички чистим дијеловима БиХ.

- Мислим да Човић добро зна да он не може утицати на дефиницију удруженог злочиначког подухвата и добро зна да то јесте био извршилачки подухват који је порушио градове и однос Бошњака и Хрвата у Херцеговини. Овакве ствари слушаћемо још, с обзиром на то да је предизборна кампања кренула годину дана раније - каже Изетбеговић.

Човићев поступак, мишљења је он, неће утицати на то да буде другачија дефиниција хашке пресуде, ни да се нешто битно мијења у структури како је организована БиХ, а нити да се закони провуку који су у овом часу у процедури.

- Све ће то с 2018. годином проћи - сматра Изетбеговић.

Извор: СРНА