latinica  ћирилица
22/06/2017 |  14:35 ⇒ 23/06/2017 | 09:51 | Аутор: РТРС

"У интересу Српске да институције Брчко дистрикта добро функционишу" (ВИДЕО)

У интересу Српске је да институције у дистрикту Брчко добро функционишу. Ово је поручио предсједник Милорад Додик, који се састао са градоначелником Дистрикта Синишом Милићем. Брчко ће, како је наглашено, бити дио крупних инфаструктурних пројекта које припрема Република Српска.
Састанак Додика и Милића - Фото: СРНА
Састанак Додика и МилићаФото: СРНА

Дистрикт је сувласништво ентитета према домаћем и међународном законодавству и због тога Република Српска има право и обавезу на што бољу сарадњу са институцијама ове локалне заједнице, рекао је предсједник Додик.

Институције ове локалне заједнице су, каже, стабилне и сарадња са њима одвија се у многим инфаструктурним пројектима.

- Изградња аутопута који треба да повеже Бањалуку и Бијељину незаобилазно пролази кроз Брчко дистрикт и драго ми је што смо данас потврдили чињеницу да је дио те комуникацијске трасе која пролази овуда дио интереса и власти Дистрикта - рекао је Додик.

Да је Република Српска одговорна према грађанима у Брчком, говори и чињеница да је у претходном периоду Електропривреда Српске испоручивала Дистрикту струју по много повољнијом цијени, него што је то годинама чинила Електропривреда Федерације БиХ.

- Када узмете разлику између цијена федералне Електропривреде и наше видите да је то 25 милиона разлике на штету Републике Српске, што би било и више јер су цијене за екстерну продају далеко веће него цијене у Електропривреди Федерације, али ми сматрамо да је то наша дужност - истакао је Додик.

Предсједник Српске у Брчком (Фото: СРНА)

Заједнички ће се радити и на гасифиакцији Републике Српске, чија би траса пролазила територијом Брчког. Ово је јединствен интерес свију на овом подручју и због тога би на подручју Брчког требало изградити дистрибутивни центар за његове потребе.

- То је пројекат на којем Република Српска интензивно ради. Брчко би требало да буде транзитно подручје, да игради своју властиту мрежу и да гасифицира ово подручје - рекао је Милић.

Утврђен је и договор о изградњи новог моста, порушеном у поплавама 2014. који код Крепшића у Брчком повезује Шамац и Бијељину. Република Српска ће надлежним у Брчком испоручити документацију за мост који је вриједан 70 хиљада КМ, а Дистрикт би својим средствима саградио ову комуникацију.