latinica  ћирилица
22/06/2017 |  12:25 | Аутор: РТРС

Дачић: Србија спремна да допринесе сузбијању тероризма

Вршилац дужности премијера и министар спољних послова Србија Ивица Дачић изјавио је данас у Минску да је Србија чврсто опредијељена да одговори на евентуалне терористичке пријетње и све видове екстремизма и да у сарадњи са партнерима у свијету допринесе њиховом сузбијању.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Говорећи на Годишњем састанку министара спољних послова Централно-европске иницијативе /ЦЕИ/, Дачић је нагласио да је Србија међу првим у региону упозоравала на проблем тероризма како у смислу исламског радикализма, тако и везано за ланчану реакцију такозваног "Арапског прољећа".

"Нажалост, тек се данас схвата сва погубност сваке врсте радикализма и коришћења силе у међународним односима, без обзира на мотиве, виновнике и налогодавце", рекао је он, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Према Дачићевим ријечима, посебан безбједносни изазов за шири регион ЦЕИ и даље представља мигрантска криза.

"За нас је од круцијалне важности да не дође до обуставе спровођења договора постигнутог између ЕУ и Турске, те се надамо да ћемо појачати међусобну сарадњу, како на препознатим мигрантским рутама, тако и на ширем простору Европе, с циљем превазилажења овог проблема", рекао је Дачић.

Он је нагласио да Србији као земљи која има знатно већи број миграната од осталих земаља западног Балкана треба бити додијељен највећи дио средстава из нове специјалне мјере.

Када је ријеч о инфраструктурним пројектима, Дачић је истакао да "Агенда повезивања", која је успостављена у формату "ЗБ6" у оквиру "Берлинског процеса", за Србију има посебну важност.

"Србија активно учествује и у пројекту 'Трансбалкански коридор' у вредности од 162 милиона евра, а чијим завршетком би требало да буду завршени интерконективни далеководи између Србије и Румуније, Србије-Црне Горе и БиХ, те далеководи високе проводне моћи унутар Србије којим ће бити ојачана енергетска сигурност региона", додао је он.

Извор: СРНА