latinica  ћирилица
22/06/2017 |  11:55 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Иванић-Дол: Основ стабилности у троуглу Београд - Загреб - Сарајево

Ситуација у региону није задовољавајућа, а основ стабилности би требало да буде у троуглу Београд-Загреб-Сарајево, истакнуто је на састанку предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и предсједника Европске народне партије Џозефа Дола.
Иванић - Дол (фото: predsjednistvobih.ba) -
Иванић - Дол (фото: predsjednistvobih.ba)

Главна тема њиховог јучерашњег разговора у Бриселу била је ситуација у БиХ, региону и земљама Европске уније, као и кораци које земље Западног Балкана чине у области евроинтеграција, наводи се у саопштењу Предсједништва БиХ.

Саговорници су се сложили да поремећени односи у региону не доприносе стабилности нити Балкана, ни Европе.

Иванић је нагласио да га радује утисак да се Европска унија коначно озбиљније бави регионом и БиХ, истичући да је интеграција у ЕУ, која има уравнотежен однос, један од услова стабилности БиХ.

"У случају да останемо изоловани, наставили бисмо да се бавимо темама око којих нема сагласности, чиме бисмо стварали нове блокаде. Потреба постизања компромиса и изградње међусобног повјерења кључна је за будућност и трајну стабилност", рекао је Иванић.

Говорећи о правној држави, борби против корупције и независном правосуђу, Иванић је рекао да је за то неопходна политичка воља свих учесника политичког процеса у БиХ.

Дол је истакао да снажно подржава проширење Европске уније и нагласио да су приоритети европске будућности БиХ - правна држава, борба против корупције и независно правосуђе.

На састанку је било ријечи и о заједничкој безбједности, борби против насилног екстремизма и тероризма те одласку бораца на страна ратишта.

Саговорници су се посебно осврнули и на појачан тренд одласка младих и нагласили да то представља ненадокнадив губитак за једну земљу.

Иванић у оквиру посјете Бриселу данас учествује на проширеном самиту Европске народне партије.

Он ће се током дана састати и са високим представником ЕУ за спољну и безбједносну политику Федериком Могерини, предсједником Савјета ЕУ Доналдом Туском, министром иностраних послова Белгије Дидијеом Рејндерсом.

На маргинама самита планиран је сусрет са европским комесаром за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом и предсједником Европског парламента Антонијом Тајанијем.