latinica  ћирилица
22/06/2017 |  08:02 | Аутор: РТРС

Амерички министар одбране окривио Сјеверну Кореју за смрт студента

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон и министар одбране Џим Матис разговарали су са двојицом кинеских представника којима су рекли да САД захтјева од Кине да изврше већи политички и економски утицај, како би се обуздали сјевернокорејски нуклеарни и ракетни програм.

Матис окривио Сјеверну Кореју због студента Ото Вармбиера који је умро након пуштања из сјевернокорејског затвора.

"Поновили смо да Кина има дипломатску одговорност да изврши већи економски и дипломатски притисак на режим, уколико желе да спријече даљу ескалацију у региону", рекао је Тилерсон, преноси Ројтерс.

Он је додао да амерички председник намерава да посети Кину ове године, сигнализирајући тиме да Трамп жели да унапреди односе са Пекингом.

Амерички министар одбране Џим Матис окривио је Сјеверну Кореју због студента Ото Вармбиера који је умро након пуштања из сјевернокорејског затвора где је провео 17 мјесеци и додао да је његово држање у затвору било нехумано, због чега америчко стрпљење са Пјонгјангом полако нестаје, преноси АФП.

Вармбиер (22) је био у коми због оштећења мозга које је добио у затвору у Северној Кореји, у коме је био 18 мјесеци због крађе политичког постера из хотела.

"Видјети младог човека који одлази тако здрав и који се враћа кући скоро мртав. Ово надилази било какво разумијевање права и реда, хуманости, одговорности према било ком људском бићу", рекао је Матис након састанка са кинеским званичницима, са којим су он и државни секретар Рекс Тилерсон разговарали о Сјеверној Кореји и другим регионалним проблемима.

Према његовим ријечима, оно што је примјетно јесте стална провокација и понашање мимо сваког правила.

Извор: РТС, Танјуг