latinica  ћирилица
17/06/2017 |  17:49 ⇒ 18/06/2017 | 09:08 | Аутор: РТРС

Ухапшен Бегзад Спахић, припадник ИД; Имао прслук бомбаша самоубице (ВИДЕО)

Држављанин БиХ Бегзад Спахић /37/, који је припадник терористичке организације "Исламска држава", ухапшен је у југоисточном турском граду Килису.

Са пасошем БХ у Турској је ухапшен припадник Исламске државе Бегзад Спахић, за којим је раније расписана црвена потјерница. Ухапшен је са још четворицом терориста због сумње да су планирали да изведу самоубилачки напад.

Код њих је заплијењена и знатна количина експлозива, те прслуци које користе бомбаши самоубојице.

Бегзад Бега Спахић или сада Ебу Дерда, према тврдњама мјештана Ораховца, једне од вехабијских заједница надомак Зенице, враћао се у БиХ јер је био рањен. Мјештанин, је раније медијима у Федерацији казивао да је Спахић у БиХ тада боравио неколико мјесеци, окићен златом и накитом и да се у Сирију вратио са још двојицом врбованих и у Маочи спремљених за џихад.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић, који, је више пута одговорно тврдио да у БиХ нема кампова за обуку терориста, ни информацијама о хапшењу БХ држављанина у Турској не располаже.

"Не знам нисам био у контакту ни јуче ни данас с Интерполом, зовите доле у Интерпол", рекао је Мектић.

Мектића очито не забрињава упирање прстом у БиХ и са запада и са истока. Форин офис је надавно позвао своје сународнике да не путују у БиХ. ИСИЛ, Ал каида и Нусра фронт су пред неизбјежним поразом, а на врата БиХ ускоро би могли закуцати прекаљени исламски ратници. При том и са запада играју прљаве игре.

"Ове појаве указују да постоји појачан интерес великих сила да измјесте фронт терористичког дјеловања и напада из својих метропола на Балкан, а и терористичке организације у својим обраћањима упиру у Балкан", каже Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност.

Галијашевићеву бојазан да наше безбједносне службе не располажу с довољно података о исламским ратницима, поткрепљује и чињеница да је Бегзад Бега Спахић, алијас Ебу Дерда, рањен ушетао и након опоравка поново напустио БиХ.

При том на страна ратишта отишло је више од 320 бораца. Званично безбједносне службе знају за 150, а расписали су само 17 потјерница. Узбуна за упозорење јесте и чињеница да се инвестиције у БиХ сматрају авантуризмом. Велике корпорације и стране банке су само у протекле четири године надлежним институцијама пријавиле и из БиХ изнијеле 2,1 милијарду марака, преноси капитал.ба.

Галијашевић додаје да постоје геополитичке тенденције да се Балкан дестабилизује, у томе учествују терористи пјешадија САД и В. Британије јер народе БиХ никако не могу да увјере да подузму такве кораке.

Иако је БиХ обавезна, у складу са Резолуцијом 1373 Савјета безбједности УН о спречавању финансирања терористичких активности, Савјет министара ниједног од 300 џихадиста из БиХ који се боре на страним ратиштима није ставио на националну црну листу, која и не постоји.

Али зато, шесторицу пресуђених терориста који су ратовали за Исламску државу, БиХ још није ставила у затвор. Тако је од шесторке која слободно хода по БиХ, приведен једино Енес Мешић, и то приликом покушаја да илегално пређе границу на новом путу у Сирију. Али је послије и он пуштен.