latinica  ћирилица
29/05/2017 |  17:33 | Аутор: РТРС

Иванов тражи да ЕУ одреди датум за почетак преговора

Македонски предсједник Ђорђе Иванов затражио је данас да Европска унија одреди датум за почетак приступних преговора са Македонијом, односно да омогући отварање поглавља 23 и 24.
Ђорђе Иванов (фото: European Union) -
Ђорђе Иванов (фото: European Union)

-Потребно је да ЕУ направи искорак и одреди датум. Отварање преговора у поглављима 23 и 24, за правосуђе, основна права, правду, слободу и безбједност ће да да неопходан подстицај за интензивирање реформских процеса. Статус кво не смије да се продужи - рекао је он у разговору са амбасадорима земаља чланица ЕУ у предсједничкој резиденцији у Скопљу.

Како је истакао Иванов, Македонији је неопходна трансформирајућа моћ приступног процеса, као и обједињавајућа моћ процеса, за суочавање са дубоком политичком поларизацијом у земљи.

Предсједник Македоније је, како је саопштено, поновио потребу да лидери парламентарних партија покажу одговорност и да обнове посвећеност европској и евроатлантској Македонији, као и да се приоритет да законима и рјешењима из европске агенде.

Амбасадори земаља ЕУ у Скопљу су на састанку са Ивановим поздравили његову одлуку да додели мандат за формирање владе парламентарној већини, чиме се отвара могућност за нормализацију ситуације и политичку стабилност.

На састанку је истакнуто узајамно очекивање да ће нова влада у својим приоритетима имати ЕУ агенду, односно реформе које ће убрзати интеграцију Македоније у ЕУ, наводи се у саопштењу Кабинета предсједника Македоније Ђорђа Иванова.

Извор: Блиц