latinica  ћирилица
26/05/2017 |  18:50 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Бањалука добија нову топлану (ВИДЕО)

Одборници у Скупштини града Бањалука усвојили су сет одлука о оснивању новог предузећа "Еко топлана Бањалука".
Бањалука: Скупштина града - Фото: РТРС
Бањалука: Скупштина градаФото: РТРС

Тиме је ријешен највећи комунални и финансијски проблем града, истакао је градоначелник Игор Радојичић.

Активности на реализацији највећег инфраструктурног пројекта у Бањалуци, у посљедњих неколико деценија, требало би да почну већ наредне седмице, потписивањем уговора са стратешким партнером, чиме би били створени услови за почетак градње.

Користи од изградње нове топлане на дрвну сјечку биће вишеструке, како за грађане, тако и за градску администрацију, каже градоначелник Бањалуке. Корисници би требало да добију квалитетније гријање, 24 часа на дан и то по истој цијени по квадратном метру, као до сада.

Мањих корекција у цијени биће за кориснике који имају уграђене калориметре, јер ће убудуће, уз потрошњу, плаћати и фиксну накнаду.

Са друге стране, град ће, осим еколошког аспекта, осјетити и велико финансијско растерећење.

- Град треба да обезбиједи 15 милиона марака инвестиције, која се враћа за осам година и рјешавамо проблем дугорочно. Само финансијски ако погледате, ствар је немјерљива, каже Радојичић.

Опозиционе партије биле су против ове одлуке, јер је, кажу, много отворених питања. Имовинско-правни односи на локацији на којој ће се градити, нетранспарентан избор партнера, рјешавање статуса тренутно запослених радника у Топлани, само су нека од њих.

- На конкретна питања немамо конкретан одговор. Немамо довољно информација са стручне стране да видимо да ће то допринијети нечем бољем, истиче НДП-ов Драган Талић.

Радојичић овакве ставове опозиције назива политикантством, али је признао да је бизнис планом предвиђен упола мањи број радника у Топлани него до сада.

Немогуће је, каже, задржати све раднике, па ће неки бити пензионисани, а неки проглашени вишком.

Због нове топлане забринути и дрвопрерађивачи, који се боје да ће остати без сировине, али и превозници, који су израчунали да би могли остати без чак 6.000 тура на годишњем нивоу.

- Колико код добије топлана, толико ћемо, још и више, изгубити дрвопрерађивачи и ми превозници у Републици Српској, истакао је Никола Грбић, предсједник Удружења превозника.

- Могу да разумијем одређене бојазни, јер се јавља конкуренција и већа потреба за дрветом. Све оне процјене које ми имамо говоре да постоји довољна количина која може да изнесе и ово, а да не угрози никога нарочито много, тврди Радојичић.

Топлана би, према бизнис-плану, требало да буде завршена до почетка наредне сезоне гријања.

Међутим, ту неће бити крај градским проблемима. Сљедеће на реду је рјешавање дуга старе топлане, који је већи од 90 милиона марака.