latinica  ћирилица
26/05/2017 |  15:04 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Усвојене одлуке о оснивању Еко топлане Бањалука

Одборници у Скупштини града Бањалука усвојили су данас сет одлука о оснивању новог предузећа "Еко топлана Бањалука", које ступају на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику.
Скупштина Града Бањалука - Фото: РТРС
Скупштина Града БањалукаФото: РТРС

Бањалука је коначно ушла у рјешавање свог највећег комуналног и финансијског проблема, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

- Фактички већ сутра улазимо у радње које подразумијевају изградњу нове топлане на био-масу, као што је формално-правно оснивање нове топлане и грађевинске припреме на самој локацији - рекао је Радојичић.

Он у наредним данима очекује рјешавање једног по једног корака, од потписивања уговора са стратешким партнером, потписивање уговора о оснивању новог привредног друштва, те издавање потребних дозвола, до коначног извођења радова на терену. Рекао је да је разумљиво да расправа о овој комплексној теми, која није ријешена дуги низ година, буде жестока, те изразио жаљење што су дискусије имале политички призвук.

- Ваљда је интересе сваког грађанина Бањалуке да, без обзира да ли је члан ове или оне партије, има гријање уколико му је у стану централно гријање. Овдје се стиче утисак да су неки против овог рјешења само зато што су из неких других партија - рекао је Радојичић.

Напоменуо је да је бизнис планом у новом предузећу предвиђен дупло мањи број радника него што је то било у досадашњој Топлани.

- Неки људи ће отићи у пензију, а неки ће остати у старој Топлани, а дио ће бити вишак. То је једноставна математика, јер нико није предложио како да задржимо раднике и ко ће да их плаћа - рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, постојећа Топлана је клинички мртва, само што још нико није "ставио споменик на њу".

- Она је дужна 90 милиона КМ и не може да плаћа више ништа, нити да функционише. Радници су таоци њених дуговања - рекао је Радојичић.

Када је ријеч о цијени испоруке топлотне енергије, он је навео да је бизнис планом гарантована иста цијена по квадратном метру као до сада.

Одборник СДС-а у Скупштини града Бањалука Александар Петковић сматра да ово рјешење није добро, јер ново предузеће нема обавезу да прима раднике који ће остати без посла.

- Владајућа коалиција није била способна да управља досадашњим предузећем Топлана, те сада ново предузеће мора да пређе у приватне руке, да би могла пословати позитивно - рекао је Петковић.

Одборник НДП-а у Скупштини града Бањалука Драган Талић сматра да је власт СНСД-а довела у катастрофално стање  Топлану које има велике дугове које треба ријешити. Сагласан је да је потребно прећи на други енергент, али сматра да да је начин на који се то ради погрешан.

- Ниједног тренутка нисмо чули ниједну озбиљну анализу шта ће допринијети томе да грађани имају боље гријање и да ће се смањити трошкови. Расправе које се воде су политичке, те се заснивају на убјеђивањима ко је некада урадио нешто лоше и зашто је сада лоше - рекао је Талић.

Он је додао да су, умјесто излагања стучњака о изградњи новог предузећа, одборници добили излагања градоначелника Бањалуке и његовог замјеника, који нису дали конкретне одговоре.

- Пуно је неријешених питања, због којих сматрам да стање неће бити ништа боље у финансијском смислу - рекао је Талић.

Извор: СРНА