latinica  ћирилица
22/05/2017 |  11:40 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Повратничка породица Ћорић остаје без имовине? (ВИДЕО)

Након једанаест година правне борбе, повратничка породица Ћорић из села Бучићи код Мостара, пита се да ли је правда достижна.
Проблеми - повратничке породице - Фото: РТРС
Проблеми - повратничке породицеФото: РТРС

Породици Ћорић пријети пљенидба имовине због хиљаду у по марака неплаћених судских трошкова. Изгубили су спор од некадашњег комшије Хрвата, чији су пси поклали њихово стадо оваца. Тако су остали и без јединог извора прихода.

Ђурђа и Јован који су у осмој деценији живота тражени износ не могу да плате. Огорчени су што умјесто одштете добијају казну и што је првостепена пресуда у њихову корист, коју је донио Општински суд у Мостару поништена на Кантоналном суду.

Ђурђа каже да је прво њима тужени требало да плати 4.000 марака за једанаест страдалих оваца, али је на поновљном поступку дошло до, каже, промјене исказа и лажи, те да су сада они дужни да плате трошкове.

Некадашњи комшија, извјесни Иван Лозанчић је, објашњавају Ћорићи, бесправно заузео напуштено српско имање и ту држао псе, који су нападали стада и на испаши и у шталама. Плашили су се и за своју безбједност. Надали су се да ће на некадашњем огњишту након избјеглиштва и 18 селидби наћи мир, а не доживјети прогон.

Јован Ћорић каже да су кућу највећим дијелом сами обнављали, те да су добили нешто донација у материјалу, али су морали да плаћају велике дневнице за његову уградњу. Наглашава да су сада остали без икаквих средстава и да их на све то "уби неправда".

Комшије Хрвати и малобројни српски повратници Ћорићима су били помоћ и подршка и свједоци су свих недаћа које су их задесиле.

- Онај ко је слаб њега газе, а ко је јак може шта хоће - огорчен је комшија Душан Пантић. 

И без пријетње пљенидбом имовине, Ћорићи у тешким условима воде свакоденевну борбу за голи живот.

Подсјећамо, да је у Бучићима код Мостара прије рата живјело око 40к српских породице, а данас су их само три.

Пантић сматра да за неколико година овдје неће бити никога, јер се људи не враћају.

Ћорићи, нажалост, нису усамљен примјер повратника који су у дијељењу правде на бх. начин остали кратких рукава. Надају се да ће након сагледаног стања судски извршитељи одустати од пљенидбе и поништити одлуку.