latinica  ћирилица
21/05/2017 |  20:48 ⇒ 21:49 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Српска финансијски одржива

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је вечерас да нереализована продаја државног пакета акција у Руднику жељезне руде "Љубија" Приједор не утиче негативно на финансијско стање у Српској, сем у развојном погледу.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је рекао да у случају "Љубије" Влада није доживјела политички пораз, иако је парламент донио лошу одлуку за Српску и Приједор, што ће се у будућности осјетити.

"Ми смо ушли у тај посао у договору са коалиционим партнерима, укључујући ДНС и одлучили смо већином гласова. Влада је с тим у вези предложила добру одлуку у финансијском погледу која је доносила инвестиције, запошљавање и слично, али након скупштинске одлуке дозвољено је да се подстанар /`Арселор Митал`/, који користи ресурсе Републике и даље неодговорно понаша, те да сами одлучују да ли ће исплатити дивиденду или неће", рекао је Тегелтија за "АТВ".

Он је додао да је то могла бити једна од најбољих приватизација и огромна развојна шанса.

Тегелтија је рекао да је првобитни уговор са "Миталом" био лош, те да није могао да буде исправљен кроз раније преговоре са тим предузећем.

Он је упозорио да су цијене по којима "Арселор Митал" продаје жељезну руду својој компанији у Зеници чак испод цијена у Кини дје су оне најниже", рекао је Тегелтија.

Министар каже да разумије противљење ДНС-а поводом продаје акција "Љубије", али да је поводом те приватизације требало постићи компромис у интересу Српске и њеног развоја.

Тегелтија је рекао да састанак руководства "Арселор Митала" у Зеници са Бакиром Изетбеговићем о прављењу меморијалног центра за страдале Бошњаке у Омарској показује да се одлуке о Приједору доносе у Зеници, што је јасна порука.

СРПСКА ФИНАНСИЈСКИ ОДРЖИВА

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је вечерас да је Српска финансијски одржива, иако се многи труде да покажу супротно.
Тегелтија је рекао да ће Српска у овој години сервисирати 650 милиона КМ, а задужити се 522 милиона, што значи да ће имати 128 милиона КМ више него што ће се задужити.

"Српска је у прва три мјесеца ове године платила својих дугорочних и краткорочних обавеза 162 милиона, а у истом периоду се задужила за 110 милиона", рекао је Тегелтија за АТВ.

Он је рекао да се свака држава задужује за разне пројекте, те да Српска већ годинама више зарађује и сервисира текућих прихода него што има текућих расхода.

"Држава треба да зарађује више него што троши и ми ћемо наставити да тако функционишемо", рекао је Тегелтија.

Он је рекао да Српска нема никакве лоше показатеље када је ријеч о јавном дугу.

Министар финансија је навео да је бруто друштвени производ /БДП/ Српске у посљедње двије године растао - 2015. године 2,6 одсто, а у 2016. години 2,9 одсто, са процјеном да ће се ове године кретати од три одсто и нешто више.

"Расту БДП, доприноси, извоз, инвестиције и приватна потрошња, а на посљедњем мјесту јавна потрошња", рекао је Тегелтија.

Он је рекао да је покривеност увоза извозом 65 одсто са процјеном да ће до 2020. године бити више од 70 одсто.

Тегелтија је најавио да ће на некој од сљедећих сједница Народне скупштине бити разматран приједлог Закона о пореском систему - да се ријеши проблем парафискалних намета који понекад непотребно оптерећују приватни сектор.

Он је рекао да би према пројекцијама просјечна плата на крају ове године требало да буде око 845 КМ.

Говорећи о најављеном повећању пензија у Српској у јуну, Тегелтија је рекао да ће премијер Српске Жељка Цвијановић то своје обећање испунити.

"Разговарало се о моделу како то урадити, али пензије ће у 2017. години расти три одсто. Када ће то бити одлучиће Влада. У децембру то неће бити, већ ћемо до јуна сасвим сигурно донијети одлуку о томе", рекао је Тегелтија.

Када је ријеч о стању у јавним предузећима, Тегелтија је навео да је Српска послије 2013. године успјела спасити зворничку "Алумину" од људи из Литваније, те да се сада проводи судски процес.

"Свјесни смо да ће то дуго трајати, али надамо се да ћемо што прије изаћи из процеса стечаја фабрике глинице `Бирач` и да ће то бити рјешење. Правни тим зна што ради и за очекивати је да Српска неће претрпјети штету", рекао је Тегелтија.

Он је рекао да реструктурисање јавних предузећа попут Жељезница Српске /ЖРС/ иде својим током, те да ће тај процес бити успјешно завршен у сарадњи са Свјетском банком.

Тегелтија рекао да ће број радника у ЖРС бити мањи, али да ти људи неће само тако остати без посла и завршити на улици, већ ће бити збринути.

"Неће бити великих ломова и отпуштања у ЖРС", поручио је Тегелтија.

Он је рекао да "Шуме Српске" морају боље да послују јер користе природне ресурсе и нелогично је да стварају губитке.

Тегелтија је оцијенио да је неусвајање Закона о акцизама катастрофална грешка Савеза за промјене који се уплео у политику партија у Федерацији БиХ, а посебно СДА.

Он је рекао да ради у тиму правог премијера, што је Жељка Цвијановић показала у претходне четири године.

Тегелтија је рекао да је немогућ захтјев опозиције за смјену Владе Српске, те да они том галамом сакривају своје слабости.

"Њихови аргументи за опозив Владе су апсолутно смијешни, а оно што су написали у приједлогу за опозив је неозбиљно и неодговорно јер ова Влада има најбоље макроекономске показатеље", рекао је Тегелтија.

Он је оцијенио да је захтјев опозиције за смјену неозбиљан јер је Влада отворила и реализовала многе значајне инфраструктурне пројекте у Српској.

Извор: СРНА