latinica  ћирилица
21/05/2017 |  19:29 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Избори у Хрватској-шта могу очекивати Срби? (ВИДЕО)

У Хрватској су затворена биралишта на локалним изборима.
Избори у Хрватској - Фото: РТРС
Избори у ХрватскојФото: РТРС

Међу 47 хиљада кандидата је и 450 српских, највише у Лици.

Какву ће подршку добити јасно је с обзиром на то да је на овим изборима 67,5 хиљада Срба избрисано из бирачких спискова.

Нови избори, а очекивања готово иста као и прије четири године, од када су Хрвати још три пута излазили на биралишта – једном на предсједничке и два пута на парламентарне.

Грађанско право међу првима су искористили и први људи Хрватске, а након гласања отишли на мису Алојзију Степинцу, познатом по подршци усташком режиму.

Већина хрватских аналитичара ове изборе оцјењује као најзанимљивије до сада, јер СДП брани своје посљедње утврђење у Ријеци, Мост не бира средства у обрачуну са ХДЗ-ом на југу Хрватске, а најнеизвјесније је у Загребу, гдје се ХДЗ бори против кандидата из својих редова, док Херцеговац Милан Бандић јуриша на шести мандат.

На овим изборима мање је српских бирача, јер је Законом о пребивалишту њих 67 и по хиљада избрисано. Срби се, као кандидати појављују на мањинским листама, али и на листама већих хрватских странака, које рачунају на квоту о обавезном броју мањинских представника у локалној самоуправи.

До сада се, међутим, оне нису много бавиле проблемима Срба.

Други круг ће, тамо гдје данас не буду изабрани градоначелници, жупани и општински начелници, бити одржан 4. јуна.

Међутим, оно што је сигурно јесте- да су ови избори остали у сјени највеће привредне кризе у Хрватској, али и кризе у Сабору, која је, такође, посљедица посртања концерна Агрокор.