latinica  ћирилица
21/05/2017 |  13:20 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

У Зворнику отворена изложба бугарских умјетника

У Зворнику је данас, поводом Дана града, отворена изложба слика бугарских аутора које су настале на "Арт симпозијуму Јахорина".
Зворник - изложба слика - Фото: СРНА
Зворник - изложба сликаФото: СРНА

На изложби под називом "Бугарска умјетност из БиХ" постављено је 27 експоната рађених претежно акрилик техником и уљем на платну.

Изложбу су отворили градоначелник Зворника Зоран Стевановић и амбасадор Бугарске у Сарајеву Августина Цветкова Карабашева која је истакла да је изложба доказ блиских веза не само међу институцијама већ и међу умјетницима и људима.

Он је захвалила Стевановићу за осличну сарадњу, те је свим грађанима Зворника честитала Дан града.

Стевановић је нагласио је да град Зворник годинама има сарадњу са бугарском Амбасадом у Сарајеву, која је притекла у помоћ и у најтежим тренуцима 2014. године када су биле катастрофалне поплаве.

Он је најавио да ће Зворник у наредна три мјесеца успоставити сарадњу са једним бугарским градом са којим је амбасадорка успоставила контакт, те појаснио да ће се сарадња прво одвијати на нивоу размјене посјета, а онда развијати културне, спортске и друге односе.

Оснивач и организатор "Арт симпозијума Јахорина" Лазо Савић рекао је да су на изложби постављена дјела бугарских аутора Марие Златанове, Марине Савове, Делие Чаушеве, Светле Радулове, Трајана Панајотова и других.

Зворник данас обиљежава свој дан, односно 607 година постојања. Назив Зво/р/ник први пут се помиње у списима Дубровачког архива 21. маја 1410. године, па је тај датум узео за обиљежавање дана града.

Извор: Срна