latinica  ћирилица
21/05/2017 |  09:49 | Аутор: РТРС

Ројтерс: Сјеверна Кореја има јединицу за сајбер нападе

Највећа сјевернокорејска обавјештајна агенција има посебну ћелију "Јединица 180" која је вјероватно одговорна за неке од најсмјелијих и најуспјешнијих сајбер напада, преноси "Ројтерс" позивајући се на особе пребјегле у Јужну Кореју, званичнике и стручњаке за безбједност интернета.

Сјеверна Кореја окривљена је претходних година за низ онлајн напада, углавном на финансијске мреже у САД, Јужној Кореји и другим земљама.

Стручњаци за сајбер безбједност тврде да су пронашли техничке доказе који би могли да повежу Сјеверну Кореју са сајбер нападом вирусом "WonaCry" који блокира приступ подацима све док се не плати "откуп" којим је захваћено више од 300.000 компјутера у 150 земаља раније овог месеца.

Срж оптужби против Пјонгјанга је њена повезаност са хакерском групом "Лазарус" који се повезује са прошлогодишњим сајбер нападом на централну банку у Бангладешу, када је украден 81 милион долара, и нападом на холивудски студио компаније "Сони" 2014. године.

Америчка влада оптужила је Сјеверну Кореју за хакерски напад на "Сони", а поједини амерички званичници рекли су да тужилаштво гради случај против Пјонгјанга поводом крађе из банке у Бангладешу.

Међутим, нису пронађени убедљиви докази, а нису подигнуте ни кривичне оптужбе.
Северна Кореја је негирала одговорност за нападе на студио "Сонија" и банку.

Бивши професор информатике Ким Хеунг-кванг, који је пребјегао у Јужну Кореју 2004. године, а и даље има изворе у Сјеверној Кореји, тврди да је сајбер нападе Пјонгјанга, чији је циљ подизање новца, организовала "Јединица 180" која је дио Генералног извиђачког бироа, највеће обавјештајне агенције Пјонгјанга у иностранству.

Извор: Срна