latinica  ћирилица
20/05/2017 |  17:07 ⇒ 21/05/2017 | 09:16 | Аутор: РТРС

Исплату клириншког дуга БиХ у новцу договориле институције Српске (ВИДЕО)

То што ће Руска Федерација клириншки дуг БиХ исплатити у новцу, а не у роби, као другим земљама, договориле су институције Српске са Руском Федерацијом, којој на томе треба захвалити, поручила је премијерка Жељка Цвијановић.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак заслуге приписује Савјету министара.

Српска ће убрзо добити 60 милиона марака, колико јој припада по основу клириншког дуга од Руске Федерације. За то су искључиво заслужне институције Српске, тврди премијерка Жељка Цвијановић.

-То је резултат разговора које су институције Српске водиле са руском страном, прије него што је СДА увела партије Савеза за промјене у власт на нивоу БиХ, иако су изгубили изборе, поручила је премијерка.

- Ми смо то ријешили, ја сам то ријешио а не они у Сарајеву. Они нису ни знали шта је то и какав је договор док им није стигао план из Русије и сада они хоће то да присвоје. Нека им, ето нек се хвале, мени је битно да ће тај новац доћи у Републику Српску, нагласио је предсједник Српске.

Игор Црнадак тврди да за то није заслужна власт у Српској, већ Савјет министара, који је споразум потписао са Владом Руске Федерације, на чему је, каже, захвалио Сергеју Лаврову током састанка у Никозији.

- Мени није јасно како они желе то сада да присвоје себи. СНСД је имао 10 година прилику да то уради и нису урадили. То је урадио и потписао сада овај Савјет министара и овај Савјет министара је обезбједио тај новац, каже Црнадак.

Да је власт на нивоу БиХ била озбиљна у вези са клириншким дугом, тај новац био би уплаћен још у августу прошле године, каже премијерка.

- У Црнатковој изјави не видим ништа осим потребе да партијама СзП припише заслуге које им не припадају, јер знају да је јавност прозрела њихову сарајевску политику. Кад год су били у прилици да одлучују о доласку средстава у Републику Српску, урадили су све да блокирају, одгоде или умање средства намијењена грађанима Српске, напомиље премијерка Цвијановић.

И док сви признају да у Савјету министара парламентарна већина функционише од тачке до тачке дневног реда, Црнатка више брине како смијенити Владу Српске.

- Ми смо написали 201 страну зашто треба смјенити владу ову. Позивам предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Републке Српске Жељку Цвијановић да напишу само једну страну шта су погријешили српски представници у Сарајеву, осим сталног понављања приче `издајници`, каже Црнадак.

О лошем раду Савјета министара не само да би се могла написати једна страница већ 501, тврди предсједник СП и министар у Влади Српске Петар Ђокић.

Коментаришући СДС-ово противљење продаји Олимпијског центра Јахорина, Ђокић је рекао да се он не продаје, већ рјешава питањe функционисања угоститељских објеката који зјапе празни.