latinica  ћирилица
19/05/2017 |  12:46 | Аутор: РТРС

Линта: Хрватска је насљедник НДХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да реакције хрватског државног врха на забрану концерта проусташког пјевача Томпсона у Марибору још једном потврђују да Хрватска није прошла процес денацификације због лажног братства и јединства и да је у суштини насљедник злогласне Независне Државе Хрватске.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је као скандалозну, али очекивану, оцијенио реакцију хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић и хрватског премијера Андреја Пленковића на одлуку градске власти Марибора да забрани концерт проусташког пјевача Марка Перковића Томпсона.

"Бесрамна је и за стотине хиљада српских жртава у злогласној НДХ увредљива изјава Китаровићеве да је забрана концерта Томпсона контрапродуктивна јер је музика, тобоже, ту да спаја људе", саопштио је Линта.

Он је навео да је трагична чињеница да хрватски државни врх подржава пјевача који годинама пјева пјесме у којима се славе Анте Павелић и усташки злочини над Србима, као и шовинистичка пјесма "Бојна Чавоглаве" која почиње са усташким поздравом "За дом спремни".

"Свима је јасно као дан да десетине хиљада Хрвата који долазе на концерте Томпсона то чине због тога што усташе сматрају борцима за националне интересе, а не мисле да су били злочинци и највећа љага и срамота у историји хрватског народа", поручио је Линта.

Он је истакао да тврдњу да Хрватска није прошла процес денацификације због лажног братства и јединства и да је у суштини насљедник злогласне НДХ, потврђују и бројне друге чињенице, као што је спомен-плоча са усташким поздравом у Јасеновцу.

Линта је нагласио да хрватски званичници шест мјесеци нису ништа учинили да се уклони увредљива спомен-плоча, као и бројне друге спомен-плоче широм Хрватске које су подигнуте у част убијених усташа.

То, како каже, потврђују и одлука Хрватског сабора да буде покровитељ комеморације убијеним усташама у Блајбургу и полагање вијенаца хрватских званичника на плочу на којој пише "У част и славу погинулим хрватским војницима – мај 1945.".

"Нажалост, од хрватске предсједнице се не може ништа друго очекивати осим да се бесрамно хвали да слуша проусташког пјевача Томпсона, да се слика са усташком заставом и да на тај начин помогне у рехабилитацији усташа и Анте Павелића", рекао је Линта.

Извор: СРНА