latinica  ћирилица
28/04/2024 |  13:12 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Митрополит Јоаникије: Косово - Српско огњиште које оставити нећемо!

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско- приморски Јоаникије служио је данас на велики хришћански празник Цвијети Свету архијерејску литургију у древној хришћанској светињи, на темељима манастира Златица у Подгорици, и том приликом поздравио госте - дјецу са Косова и Метохије, истичући да је Косово старо српско огњиште које Срби неће оставити.
Његово високопреосвештенство митрополит црногорско- приморски Јоаникије - Фото: СРНА
Његово високопреосвештенство митрополит црногорско- приморски ЈоаникијеФото: СРНА

- Са нама су дјеца са распетог, али светог Косова и Метохије и увијек нам донесу радост. Косово и Метохија је наше старо српско огњиште, које не заборављамо и заборавити и оставити нећемо - поручио је митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је навео да, иако се множе искушења, народ из Црне Горе и других српских земаља не заборавља Косово и Метохију, него редовно иде и посјећује га као и Јерусалим, даје подршку страдалном српском народу и браћи, нарочито свештенству, моханштву и дјеци на Косову и Метохији.

- Светиње на Косову и Метохији привлаче много народа, не само наш, него и све оне који се интересују за духовност и културу - рекао је митрополит Јоаникије.

Након Свете архијерејске литургије и литије око темеља храма на Златици, на духовној академији је говорио професор Мило Ломпар, а у културно-умјетничком програму су наступили етно пјевачица Даница Црногорчевић, народни гуслар Максим Војводић, црквени дјечији хорови из Подгорице.