latinica  ћирилица
19/05/2017 |  09:51 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Ђокић: Одбачена понуда Израелаца која даје 10.000 нових радних мјеста

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић сматра да је Народна скупштина одбацивањем одлуке Владе Српске да акције Рудника жељезне руде "Љубије" буду продате "Израел инвестмент групи" одбацила понуду која даје 10.000 нових радних мјеста.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је објаснио да је планирано да од 92 милиона КМ, колико је вриједила понуда, најмање 30 милиона КМ буде враћено у привреду, односно да се подстакне развој Агенције за развој малих и средњих предузећа.

"Имајући у виду колико нас је у претходним годинама на основу примјене акционих планова за запошљавање коштало једно радно мјесто, да смо тих 30 милиона КМ дали у привреду с циљем да новац користе они који ће запослити нове раднике, добили бисмо око 10.000 радних мјеста", рекао је Ђокић за "Глас Српске".

Он је оцијенио да је претходних дана вршен необичан притисак према онима који су размишљали да продају акција треба подржати, али није могао дефинисати са којих адреса је тај притисак долазио.

Ђокић је рекао да је Управа "Арселор Митала" вјештачки створила забринутост иако радници овог предузећа нису били угрожени, нити је шта било учињено против њиховог интереса.

Он је рекао да Влада Српске још није размишљала који би могао да буде сљедећи корак у вези са продајом акција, али да је једини начин да их изнесе на аукцију на берзу.

"У том случају, међутим, нема више развојне димензије, јер купац нема обавезе запошљавања и инвестирања и рока у којем то треба учинити", каже Ђокић.

Извор: СРНА