latinica  ћирилица
17/05/2017 |  19:15 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Посланици ДНС-а и опозиције у НС РС - задовољство због исхода гласања

Посланици ДНС-а и опозиције у Народној скупштини Републике Српске изразили су задовољство што данас није дата сагласност на одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва РЖР "Љубија" Приједор, методом непосредног одабира купца.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Посланик ДНС-а Душко Ивић рекао је да је неусвајање одлуке о продаји акција "Љубије" у парламенту побједа привреде и привредника над политичарима, те да је тиме сачувано најмање 15.000 радних мјеста.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да би одлука о давању сагласности, да је изгласана у Народној скупштини, имала несагледиве посљедице по Српску јер, како је рекао, ту се не би знало ко кога тужи.

Он је додао да Влада Српске у "Арселор Миталу" треба да пронађе поузданог партнера.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је неусвајање одлуке о продаји акција "Љубије" велика побједа демократије, радника "Арселор Митала", Приједора и Српске.

Он је рекао да то показује да постоји могућност да се гради боља, поштенија, стручнија и одговорнија Српска.

Посланик НДП-а Драган Чавић изјавио је да му је драго што је у вези са продајом акција "Љубије" пропала "једна накарадна идеја" Владе Српске.

Он је рекао да је на такав исход утицао и притисак јавности, те је поздравио принципијелност ДНС-а у вези с овим питањем.

Самостални посланик Симуна Жакула изјавила је да приликом гласања није подржала одлуку Владе о продаји државног пакета акција у РЖР "Љубија" јер је претходно помно саслушала све излагаче, а посебно оне из приједорске регије.

Она је рекла да је гласала по својој савјести и позвала да јој се јавно извини лидер СДС-а Вукота Говедарица и сви који су говорили да ће бити прелетач и гласати за продају акција "Љубије".

Реагујући на овај захтјев, Говедарица је рекао да би, да је парламент имао 41 глас за продају акција "Љубије", 42. глас био Симуне Жакуле.

Народна скупштина Републике Српске данас није усвојила одлуку о давању сагласности на одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде /РЖР/ "Љубија" Приједор, методом непосредног одабира купца.

Потпредсједник Партије демократског прогреса /ПДП/ Игор Црнадак сматра да неусвајање одлуке у Народној скупштини Републике Српске о продаји 64,99 одсто државног капитала у Рудницима жељезне руде /РЖР/ "Љубија" представља "поруку да Влада Српске нема већину".

"Очигледно да Влада коју води Жељка Цвијановић нема 42 руке /већину у Народној скупштини Српске/ које је одржавају и мислим да је исход гласања охрабрење које показује да још има људи који мисле својом главом", рекао је Црнадак новинарима у Бањалуци.

Извор: Срна