latinica  ћирилица
17/05/2017 |  18:54 ⇒ 23:03 | Аутор: РТРС

Реакције на одлуку НСРС о Љубији (ВИДЕО)

Народна скупштина није усвојила Одлуку Владе о продаји 65 одсто основног капитала Рудника жељезне руде Љубија, компанији Израели инвестмент груп. За одлуку је гласало 39 посланика, 34 су била против, седам удржано.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Тако је окончана једна од најбурнијих сједница Народне скупштине, у овом сазиву. Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је, Срни, да је оваквом одлуком оштећена Република, и да ће у периоду који долази то увидјети сви који данас нису гласали за приједлог Владе, али и јавност у Српској.

Исход гласања могао се наслутити 15 минута прије него што је званично почело, када је пет посланика коалиције Домовина најавило како ће гласати.

А на самом гласању 39 посланика притисло је тастер за, па одлука Владе није добила потребну већину. Био је то сигнал за опозиционе посланике да окупирају говорницу у холу народне скупштине и изарзе задовољство оваквом одлуком.

Исходом гласања задовољни и у ДНС-у.

Са друге стране, министар Ђокић истакао је да овакав исход гласања не сматра својим поразом, али упозорава да је због тога Република Српске пропустила велику развојну шансу.

Да ће оваквим исходом бити оштећена и Српска, тврди и предсједник Милорад Додик, који подсјећа да је акције РЖР требало продати израелској компанији која је нудила и више новца и боље услове и планове за развој Љубије.

- Биће занимљиво анализирати у наредном периоду ко је и зашто гласао како је гласао, и ко је гласао за интересе 'Арселор Митала', а не Српске у руднику 'Љубија'. Рекао сам да се нећу осјећати ни као побједник ни као поражени какав год био исход гласања у Народној скупштини о овом питању - нагласио је Додик.

Скупштинска расправа данас је била у сличном тону као и јуче. Жустру расправу, ипак, обиљежила је изјава потпредсједника Народне скупштине Ненада Стевандића.

Ни након окончања гласања нису се стишале приче о куповини посланика, овај пут на релацији СДС и њихова бивше посланица, Симуне Жакуле.

Да ће оваквим исходом бити оштећена и Српска, тврди и предсједник Милорад Додик, који подсјећа да је акције РЖР требало продати израелској компанији која је нудила и више новца и боље услове и планове за развој Љубије.

- Биће занимљиво анализирати у наредном периоду ко је и зашто гласао како је гласао, и ко је гласао за интересе 'Арселор Митала', а не Српске у руднику 'Љубија'. Рекао сам да се нећу осјећати ни као побједник ни као поражени какав год био исход гласања у Народној скупштини о овом питању -  додао је Додик.

А неизоставне су биле и приче о будућности коалиције ДНС- СНСД – СП. Лидер ДНС-а, Марко Павић рекао је да је одговорним за овакав покушај приватизације сматра ресорно министартсво и министра Ђокића, који је одговорио да је то била одлука Владе, а не његова лична, а у томе га је подржала и премијерка Жељка Цвијановић. Ђокић је додао и да коалиција, што се њега тиче, и даље постоји, а да, ако неко жели да изађе, то и може. Потпредсједник ДНС Недељко Чубриловић, који је на гласању био судржан, рекао је да оваква одлука не би требало да буде разлог за раскидање коалиције.

Из опозиције сматрају да ће прави тест за владајућу коалицију бити посебна сједница о захтјеву за изгласавње неповјерења влади, која је, на њихову иницијативу, заказана за 31. мај.

Посланици ДНС-а и опозиције у Народној скупштини Републике Српске изразили су задовољство што данас није дата сагласност на одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва РЖР "Љубија" Приједор, методом непосредног одабира купца.